Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
 Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Noa Bachner

Bakom ilskan gömmer sig säkert olika saker

Publicerad

LUBLIN. Vinna eller försvinna.

Ibland är det inte mer invecklat än så, som i kväll, när Sverige ska tråckla sig förbi värdnationen här i Lublin.

Han kanske tycker att han står och stampar, men när avgörandets ögonblick närmar sig behöver det här landslaget sin rutinerade portalfigur: Simon Tibbling.

Han kisar och vänder ansiktet bort från kamerornas riktning.

Svetten droppar från den okonstlade kalufsen.

– Jag tror inte att man kvalificerar sig till ett A-landslag med insatserna i ett U21-landslag, säger Simon Tibbling och spanar ut över en löjeväckande bra gräsmatta i Lublin.

Patrik Carlgren, Victor Nilsson Lindelöf, Alexander Milosevic, Filip Helander, Ludwig Augustinsson, Oscar Hiljemark, Oscar Lewicki, Abbe Khalili, Isaac Kiese Thelin och John Guidetti har en sak gemensam med honom: För fyra år sedan startade de bredvid varandra när Sverige vann U21-EM i Tjeckien.

Ta bort Simon ur ekvationen och du kan hitta fler paralleller: Ingen av de andra är här, alla utom Tibbling har varit med i en A-landslagstrupp.

– Det här är mer en bonus, fortsätter han. Det här är fantastiskt att få uppleva, men ska du vara med i ett A-landslag handlar det om att göra det bra över lång tid i ett klubblag och spela på en hög nivå konstant. Det är så du kvalificerar dig för det.

I kväll gör Simon Tibbling sin 28:e U21-landskamp och man kan förstå var den här inställningen kommer ifrån. Men han är ensam om att gestalta det där guldlaget här i Polen, och i kväll får det gärna kanaliseras rakt ut i den polska kvällen.

Nu står allt på spel

Det här laget har ju förändrats. Med start i Teneriffa övergav man den vinnande modellen från Tjeckien och började göra något annat: Från vattentäta linjer och uppspel mot Isaac Kiese-Thelins bröstkorg till broderande speluppbyggnad med Alexander Fransson och Kristoffer Olsson i förarsätet.

Simon Tibbling har klarat övergången galant, han kunde infoga sig i det förra, han kan betyda något här. Mot England var han instrumentell i den andra halvlekens maktövertagande, mot Polen blir han viktigare än någonsin.

Nu stundar nämligen en väsensskild uppgift. Nu står hela alltet på spel.

Sverige får inte förlora, då är det ju över. Medan Spanien och Portugal skövlar sin grupp finns ingenting som talar för att något annat än sex eller sju poäng måste till för att ta sig vidare, om ens det räcker. Mot Polen är kulissen en annan, en hemmapublik som borde ge vårt eget smått surrealistiska läktarstöd en match, en värdnation som inte har något annat val än att studsa tillbaka från den fiaskoartade premiärförlusten.

 

AVSLÖJAR: Stjärnan petas när Carlos Strandberg får plats i startelvan

 

Simon Tibbling har gjort något så ovanligt som precis det här förut, skjutit kvitteringsmål via någons benskydd när ett helt slutspel riskerar att avslutas. Även om han inte har gjort A-landslagsdebut är han det här lagets ålderman, ungdomens portalfigur till både semifinalen och vuxenvärlden.

Med sin mindre spektakulära uppenbarelse är han lätt att glömma bort inför ett möte som detta, men det är sannerligen inte Pawel Cibicki. 

Säger mer om tiden än Cibicki

Sjunga eller hålla tyst. Han sjöng inte Polens nationalsång, han tänker inte sjunga Sveriges i kväll, men vad han än svarade skulle diskussionen ta fart. 

I kommentarsfälten och mejlkorgen samlades en hel del upprörda reaktioner. Han skulle bänkas och skämmas och allt ni kan tänka er.

Bakom ilskan gömmer sig säkert olika saker, men frågan tycks bland annat kanalisera samtidens dystra upptagenhet av vad det innebär att vara svensk, vem som ska räknas dit och inte. 

Reaktionerna säger nog mer om den tid vi lever i än både Cibicki själv och fotbollen.

Men visst, man kan ha olika uppfattningar om huruvida sjungandet av nationalsången är en fråga av stor betydelse eller inte. Själv konstaterar jag bara att Cibicki är en lysande tillgång när strålkastarna slås på, och att han spelar för Sverige i kväll är något att glädjas åt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag