Maria Lasitskene (t.v.) Foto: MARC FEMENIA/TT / TT NYHETSBYRÅNMaria Lasitskene (t.v.) Foto: MARC FEMENIA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Lasitskene (t.v.) Foto: MARC FEMENIA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Lasitskene. Foto: JIN YU / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENSTMaria Lasitskene. Foto: JIN YU / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Maria Lasitskene.  Foto: JIN YU / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Patrik Sjöberg. Foto: ANDERS KALLERSAND/TT / TT NYHETSBYRÅNPatrik Sjöberg. Foto: ANDERS KALLERSAND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Patrik Sjöberg.  Foto: ANDERS KALLERSAND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stöttar kritiserade förslaget: "Bra idé"

Publicerad

Det europeiska friidrottsförbundet föreslog nyligen att man skulle stryka alla gamla rekord eftersom många av dem misstänks ha tagits med hjälp av förbjudna substanser.

Patrik Sjöberg var en av många som riktade kritik mot förslaget, men den ryska höjdhoppsstjärnan Maria Lasitskene håller inte med svensken. 

– Jag tycker det är en bra idé, säger hon. 

Det var i början av maj som det Europeiska friidrottsförbundet kom med sitt kontroversiella förslag. Att man från och med 1 januari 2018, ska börja om med nya rekord och att alla rekord satta innan dess ska kallas för "gamla Europa-rekord".

Anledningen är att flera av de nuvarande rekorden misstänks ha tagits av dopade idrottare, och trots att det finns många rekord som inte anses ha tagits med hjälp av förbjudna substanser vill förbundet alltså stryka samtliga rekord.

Sjöbergs kritik mot förslaget

Förslaget möttes av en hel del kritik, inte minst från den svenska höjdhoppsikonen Patrik Sjöberg som är delad innehavare av det europeiska rekordet. Sjöberg var dock främst kritisk mot att det här inte var något ordenligt krafttag i antidopingarbetet. 

– Ärligt talat så bryr jag mig inte om hur de väljer att göra. Som sagt, jag vet vad jag har hoppat och de jag har tävlat med vet vad jag har hoppat och om man nu försöker att lösa problemet på det här sättet så är det jävligt fegt. Lägg pengar på riktig anti-dopingkontroll i stället för de här kosmetika-varianterna. Det luktar illa om friidrotten och det har ju visat sig de senaste åren med Ryssland och andra länder. Det här är kosmetika, sa Sjöberg. 

Ryskan håller inte med Sjöberg

Men alla är inte på Sjöbergs sida. Ryska Maria Lasitskene är en av världens bästa höjdhopperskor med ett personbästa på 2.04. Hon har dock försökt sig på att slå Stefka Kostadinovas 2.09 från 1987, utan att lyckas. 

– Jag tycker det är en bra idé. Om de verkligen gör det här så kan det bli bra. Det blir en nystart, det hade varit intressant, säger hon. 

Hur mycket driver det dig att slå världsrekordet? 

– Jag vill inte tänka på världsrekordet just nu. Jag har testat, men det är allt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag