Bosse Petersson. Foto: Expressen TVBosse Petersson. Foto: Expressen TV
Bosse Petersson. Foto: Expressen TV

Legendaren avslöjar: "Jag ville fortsätta..."

Publicerad

Bosse Petersson ska inte längre vara ordinarie expert i Viasats fotbollssändningar.

Ett beslut som gick emot tv-legendarens egen vilja.

– Det är det ingen tvekan om, säger Petersson. 

I går kom beskedet från Viasat att man stuvar om i expertstallet inför de europeiska ligapremiärerna.  Martin Åslund och nytillskottet Jonas Olsson ska agera huvudexperter, medan trotjänaren Bosse Petersson ska ta ett kliv tillbaka. Det blir endast inhopp framöver för 71-åringens del – ingen regelbunden medverkan.

När nyheten briserade plingade Petersson mobil i ett. På Twitter överöstes han av positiva kommentarer från tv-tittarna. 

Bosse Petersson om Viasat

– Det känns väldigt, väldigt varmt. Jag blev överraskad. Jag är ute på gator och torg och får lite credd för det jag gör, men den här reaktionen har varit väldigt värmande. Jag har ju varit med i nästan fjorton säsonger. Det var inte min tanke från början, jag var ju tränare, men det har rullat på. Det fanns en tid där folk tvivlade på att vi inte kunde klara av Premier League, men det gjorde vi. Och det är klart att det är kul att förknippas med det. Att man har gjort någon form av avtryck, säger Petersson. 

Var det ett ömsesidigt beslut att du skulle kliva tillbaka? 

– MTG ville helt enkelt inte förlänga det med samma villkor som tidigare. Mina kontrakt har alltid innehållit en minimidel: så mycket ska jag få vara med. Oftast har det blivit mer. Men det var man inte redo att ge mig nu. Jag får vara lite på stand by i stället och hoppa in när det erbjuds. Och det är klart att jag själv alltid sett mig som en ordinarie spelare. Jag har väldigt lite erfarenhet av att sitta på bänken. 

Ville fortsätta 

Så du hade velat fortsätta som vanligt? 

– Ja, så är det. Det är det ingen tvekan om. Men jag vill understryka att det funkar så här. Man har ett avtal och MTG ville inte förlänga det. Så är det bara. 

Förstår du att folk ser det som ett felaktigt beslut? 

– Det vill jag inte kommentera, det får stå för var och en. Jag föredrar att tänka på killen som skrev att det här är som att julskinkan är borta från julbordet. 

Petersson öppnar för att fortsätta tv-karriären någon annanstans. Det hänger på att rätt arbetsgivare hör av sig. 

Öppnar för andra kanaler

– Jag har varit lojal med MTG trots att jag haft förfrågningar från andra. Men nu har jag inget avtal, så jag har ju plötsligt en frihet. Jag tycker fortfarande att det är roligt att jobba med fotboll. Det är en kunskapssport. Jag tycker att jag har bättre fotbollsskalle nu än tidigare. Och den tänker jag försöka använda mig av. Och 71 år, vad är det? Man kan ju vara så gammal och bli president av USA. 

Tills vidare ska Petersson ha fult fokus på ViLirare, en förening som han var med och grundade och som ska främja fotbollens positiva värderingar. 

– Jag startade initiativet efter att en Djurgårdenssupporter miste livet 2014. Jag tänker lägga mycket kraft på det, och jag har fått med mig Svenska fotbollförbundet också. Vi är ute och far med laget, vi ska till Luleå nästa vecka, säger Petersson. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag