Donald Trump och Kim Jong-Un på samma tv-skärm i Sydkorea. Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump och Kim Jong-Un på samma tv-skärm i Sydkorea. Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och Kim Jong-Un på samma tv-skärm i Sydkorea. Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och USA:s vicepresident Mike Pence. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump och USA:s vicepresident Mike Pence. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och USA:s vicepresident Mike Pence. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Den amerikanske diplomaten med fokus på Nordkorea, Joseph Yun, och en nordkoreansk representant vid FN, Pak Song Il, är de två män som leder samtalen, enligt AP. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNDen amerikanske diplomaten med fokus på Nordkorea, Joseph Yun, och en nordkoreansk representant vid FN, Pak Song Il, är de två män som leder samtalen, enligt AP. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Den amerikanske diplomaten med fokus på Nordkorea, Joseph Yun, och en nordkoreansk representant vid FN, Pak Song Il, är de två män som leder samtalen, enligt AP.  Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

USA och Nordkorea för hemliga samtal

Publicerad

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har hotat varandras länder de senaste dagarna.

Men bakom kulisserna förs hemliga samtal mellan diplomater från de två länderna. 

Det rapporterar nyhetsbyrån AP på fredagen.

Enligt en rapport från AP har de hemliga samtalen pågått i flera månader. 

Det har tidigare varit känt att diplomater från USA och Nordkorea har fört samtal om att frigöra den amerikanske universitetsstudenten Otto Warmbier – där även Sverige spelade en viktig roll i sin kapacitet som USA:s skyddsmakt i Nordkorea

Men nu avslöjar AP att samtalen har fortsatt efter Warmbiers frisläppande, och att diskussionerna kan utgöra grunden för förhandlingar mellan de båda länderna, som formellt har legat i krig ända sedan 1950-talet

Förhandlingar avlägsna – spänningarna trappas upp

För att samtalen ska bära frukt krävs det att Kim Jong-Un och Donald Trump ska gräva ner den retoriska stridsyxan, noterar AP.

Något sådant verkar dock avlägset, i och med att Trump senast på fredagen trappade upp hoten mot Nordkorea i ett tweet där han meddelade att den amerikanska militären står redo att möta nordkoreanska provokationer. 

Otto Warmbier släpptes fri av Nordkorea men dog senare.Foto: JON CHOL JIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtal förs genom "New York-kopplingen"

De hemliga samtalen förs genom något som i diplomatiska kretsar kallas för "New York-kopplingen". 

Den amerikanske diplomaten med fokus på Nordkorea, Joseph Yun, och en nordkoreansk representant vid FN, Pak Song Il, är de två män som leder samtalen, enligt AP. 

Förutom diskussioner om Warmbier och andra amerikaner som fortfarande sitter fängslade i Nordkorea, har de två diplomaterna även diskuterat relationerna mellan USA och Nordkorea, enligt AP. 

USA och Nordkorea gläntar på dörren för samtal

AP noterar att USA:s utrikesminister Rex Tillerson har öppnat för samtal länderna emellan om Nordkorea upphör med tester av interkontinentala ballistiska missiler. Nordkorea hotade tidigare i veckan med att utföra ett sådant test nära den amerikanska flottbasen på ön Guam i Stilla havet

Även Nordkorea har lämnat dörren för samtal på glänt, trots de tydliga provokationerna, skriver AP.

Den amerikanske diplomaten med fokus på Nordkorea, Joseph Yun, och en nordkoreansk representant vid FN, Pak Song Il, är de två män som leder samtalen, enligt AP. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Un har sagt att han vägrar förhandla om landets kärnvapenprogram – förutom om "USA definitivt upphör med sin fientliga policy och sitt kärnvapenhot mot Nordkorea", rapporterar AP. 

I sammanhanget framstår de små öppningarna för diskussioner som betydelsefulla, enligt AP. 

Svenska UD har inga kommentarer

Sveriges utrikesdepartement ger inga kommentarer på huruvida landets ambassad i Nordkorea har bidragit till de hemliga samtalen mellan USA och Nordkorea. 

– Det har jag inga uppgifter om det du säger just nu, det enda jag kan hänvisa till nu är uttalandet som Margot Wallström gjorde på sin Facebooksida, säger UD:s presskommunikatör Erik Norbergh till Expressen på fredagskvällen. 

Wallström: Följer utvecklingen i Nordkorea

I sitt Facebookinlägg på torsdagen skriver Wallström: 

"Mångas ögon riktas nu mot utvecklingen i Nordkorea. Vi är fast övertygade om att dialog är bästa lösningen. Regeringen följer utvecklingen noga, och deltar aktivt i säkerhetsrådets arbete".

Wallström skriver att Sverige i och med rollen som USA:s skyddsmakt erbjuder amerikanska medborgare "humanitärt och konsulärt stöd vid behov".

"Närvaron i Nordkorea möjliggör för oss att kunna föra dialog och ta kontakter. Vi tar denna roll på största allvar".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag