Brand på resorten efter attacken. Foto: BABA AHMED / AP TT NYHETSBYRÅNBrand på resorten efter attacken. Foto: BABA AHMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Brand på resorten efter attacken. Foto: BABA AHMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Försvarsmakten har inte lyckats få kontakt med personen, som tjänstgör i Bamako. Foto: BABA AHMED / AP TT NYHETSBYRÅNFörsvarsmakten har inte lyckats få kontakt med personen, som tjänstgör i Bamako. Foto: BABA AHMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Försvarsmakten har inte lyckats få kontakt med personen, som tjänstgör i Bamako. Foto: BABA AHMED / AP TT NYHETSBYRÅN

Saknade svensken på resort hittad

Publicerad

En svensk saknades efter attacken mot en turistresort i Mali, uppgav Försvarsmakten på måndagsförmiddagen.

Men vid 13-tiden på måndagen hade Försvarsmakten lyckats få kontakt med den saknade personen.

Försvarsmakten skrev tidigare under måndagen i ett uttalande att de inte hade lyckats nå en person ur den svenska personalen, som tjänstgör i Bamako.

"Personens anhöriga är underrättade och Försvarsmakten vidtar en rad åtgärder för att få kontakt med personen och för att följa händelseutvecklingen.", står det i uttalandet.

Personen saknades efter söndagens attack mot en turistort i Mali, där flera personer togs i gisslan och minst två personer dödades. Attacken skedde när flera beväpnade gärningspersoner – utpekade som terrorister – tog sig in på den lyxiga resorten, området Le Campement Kangaba i Dougourakoro, utanför västafrikanska Malis huvudstad Bamako.

Men vid 13-tiden på måndagen hade Försvarsmakten lyckats få kontakt med personen.

"Försvarsmakten har nu fått kontakt med den person som saknats efter attentatet i Malis huvudstad Bamako. Personen är omhändertagen och befinner sig i säkerhet. Anhöriga är underrättade.", skriver de.

 

LÄS MER: Turistresort i Mali under attack – skott har hörts 

 

Försvarsmakten har inte fått någon kontakt med den saknade

Jesper Tengroth är pressekreterare på Försvarsmakten. I ett tidigt skede sa han till Expressen:

– Det var ju så att det var ett attentat i går och vid den här typen av händelser genomför vi alltid en inventering av vår personal så vi vet var vi har alla. I samband med det här lyckades vi inte etablera kontakt med en anställd och där är vi nu, säger han.

Försvarsmakten underrättade anhöriga och "vidtog åtgärder".

Vid 13-tiden hade Försvarsmakten lyckats komma i kontakt med personen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag