Rysslands president Vladmir Putin. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅNRysslands president Vladmir Putin. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladmir Putin. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Flygplan av den modell som sköt ner det syriska stridsplanet. Foto: JAKE CANNADY /US DOD HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅNFlygplan av den modell som sköt ner det syriska stridsplanet. Foto: JAKE CANNADY /US DOD HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flygplan av den modell som sköt ner det syriska stridsplanet. Foto: JAKE CANNADY /US DOD HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland: USA-flyg i Syrien är nu måltavlor

Publicerad

Ryssland kommer nu att behandla flygplan i den USA-ledda koalitionen väster om Eufratesfloden i Syrien som mål.

Detta efter att USA skjutit ner ett syriskt stridsflygplan, skriver Sky News.

Enligt Ryska försvarsministeriet förvarnade USA aldrig när man under gårdagen sköt ner ett syriskt stridsflyg i närheten av Tabqa i Syrien. Nu varnar ryssland för "farliga konsekvenser" och kallar skjutningen för "militär aggression".

Ryssland kommer nu, från och med måndagen, att avbryta samarbetet i Syrien och se till alla USA-stödda stridsflyg väster om Eufratesfloden som måltavlor efter gårdagens händelse.

Enligt ett uttalande från det ryska försvarsministeriet gäller varningen alla flygplan och drönare från den USA-ledda koalitionen, rapporterar BBC. Sådana flyg kommer att "tacklas" av Ryssland både i luften och på marken och betraktas som måltavlor.

 

LÄS MER: Amerikansk militär: Vi sköt ner syriskt flygplan 

Ska ha bombat USA-allierade

Det var under söndagen som amerikansk militär bekräftade att koalitionen skjutit ner ett syriskt stridsflygplan som bombade soldater från en USA-allierad grupp. Planet ska ha skjutits ner nära staden Tabqah i norra Syrien, där koalitionstrupper stred mot IS.

Den amerikanska militären menar att nedskjutningen skett i självförsvar efter att stridsflygplanet skadat och drivit SDF-solater från staden. Planet ska ha befunnit sig på stridsuppdrag mot IS när det kraschade. Piloten saknas fortfarande.

Tidigare under söndagen ska trupper lojala med Syriens president Bashar al-Assad ha angripit stridande från Syriska demokratiska styrkorna (SDF) i Ja'Din söder om Tabqah. Enligt koalitionen skadades flera SDF-stridande och kördes ut ur staden.

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/876772609609826305

Risk för flygstrid

Händelsen har gjort läget mellan Washington och Moskva ännu mer spänt och den ryska responsen kommer enligt The Guardian öka risken för en flygstrid i Syriens luftrum mellan USA och Ryssland. En risk som anses än mer förhöjd efter att president Trump beslutat att ge sina militära överordnade obehindrad kontroll av USA:s militära strategi i Syrien. The Daily Mail skriver att en kommunikationskanal som upprättats tidigare mellan de två länderna för att koordinera flygningar i luftrummet har nu stängts av och det är oklart för hur länge.

Reuters rapporterar att det ryska försvarsministeriet förväntar sig att USA ska undersöka nedskjutningen, dela med sig av resultaten och vidta åtgärder. 

USA:s toppgeneral: Vi kommunicerar med Ryssland

Under måndagskvällen anordnade den amerikanska försvarsmakten en presskonferens där USA:s högste militärchef, general Joseph Dunford, började med att uttala sig om de spända relationerna mellan USA och Ryssland efter nedskjutningen. Han framhävde att nedskjutningen var i klart självförsvar och poängterade att Ryssland och USA arbetar mot ett gemensamt mål med en gemensam fiende: ISIS. Enligt honom jobbar man nu med att återställa kommunikationskanalen mellan de två länderna.

– Det kräver diplomatiskt och militärt engagemang.

Han säger sig vara säker på att konflikten kan lösas och säger att de två ländernas operations centrum fortfarande kommunicerar med varandra.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag