President Nicolas Maduro sträcker ut en hand till Dpnald Trump. Foto: ARIANA CUBILLOS / AP TT NYHETSBYRÅNPresident Nicolas Maduro sträcker ut en hand till Dpnald Trump. Foto: ARIANA CUBILLOS / AP TT NYHETSBYRÅN
President Nicolas Maduro sträcker ut en hand till Dpnald Trump. Foto: ARIANA CUBILLOS / AP TT NYHETSBYRÅN
USA har inrättat sanktioner mot Venezuela. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNUSA har inrättat sanktioner mot Venezuela. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
USA har inrättat sanktioner mot Venezuela. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Mitt i krisen: Trump hotar Venezuela

Publicerad

Venezuelas president Nicolas Maduro vill ha ett personligt möte med Donald Trump. 

Det sade han under ett maratontal inför landets nyvalda författningsförsamling, enligt BBC

Samtidigt hotar Trump Maduro med en militär insats – om det kan komma att behövas.

Det var just inrättandet av författningsförsamlingen som fick förhållandet med USA att surna ordentligt. 

Församlingens 545 medlemmar valdes i slutet av juli efter månader av våldsamma protester

Kort efter valet utropades församlingen som överordnad alla andra maktorgan i landet – inklusive parlamentet, där oppositionen har majoritet, enligt nyhetsbyrån AP.

Det betyder att Maduros makt över det krisande landet utökas ordentligt – till diktatoriska nivåer, enligt USA:s president Donald Trump.

Trump: "Dålig ledare" 

I och med att USA inrättade sanktioner mot Maduro kallade Trump honom för en "dålig ledare som drömmer om att bli diktator".

Under fredagen hotade Trump även Maduro med en militär insats mot landet.

– Folket lider och dör. Vi har flera olika alternativ för Venezuela, inklusive en militär insats om det behövs, säger Trump enligt Reuters. 

Men den ekonomiska pressen på Maduro verkar inte ha haft någon nämnvärd effekt. 

Det har varit flera demonstrationer mot president Maduro.Foto: WIL RIERA / AP TT NYHETSBYRÅN

Hannah Dreier, som nyligen lämnade sitt jobb som AP:s korrespondent i Venezuela, sade tidigare i veckan i en intervju med Politico att de personliga sanktionerna mot Maduro är poänglösa, eftersom han inte tros ha några tillgångar i USA. 

– Sanktionerna är symboliskt viktiga, men det finns ingen anledning att tro att Maduro har några tillgångar i USA. Sanktionerna förhindrar honom från att göra affärer med amerikaner, vilket han inte försökt göra ändå, och Trump får chansen att säga att det är en stor, tuff åtgärd. 

Bjuder in till samtal med USA

I tretimmarstalet på torsdagen sade Maduro att han inte tänker ge efter för pressen från omvärlden.

– Vi kommer aldrig att ge efter för främmande makter, sade han och anklagade "imperialister" för att konspirera mot hans regering, enligt BBC. 

Maduro meddelade att han inte tänker ge efter.Foto: MIRAFLORES PRESS HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men han bjöd även in till samtal med Trump.

– Herr Donald Trump, här är min hand, sade Maduro, och föreslog att han och den amerikanske presidenten borde träffas för en "personlig konversation" under FN:s generalförsamling i New York i september. 

Vita huset har inte svarat på kommentarerna, enligt BBC. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag