Kungaparet delar ut besökarnas pris och Sollidens pris till vinnarna av årets "Idéträdgården", där uppfinningsrikedom i trädgården hyllas. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENKungaparet delar ut besökarnas pris och Sollidens pris till vinnarna av årets "Idéträdgården", där uppfinningsrikedom i trädgården hyllas. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Kungaparet delar ut besökarnas pris och Sollidens pris till vinnarna av årets "Idéträdgården", där uppfinningsrikedom i trädgården hyllas.  Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
"Det var fantastiskt trevligt, många barn också", säger drottning Silvia om lördagens tillställning vid Solliden. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN"Det var fantastiskt trevligt, många barn också", säger drottning Silvia om lördagens tillställning vid Solliden. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
"Det var fantastiskt trevligt, många barn också", säger drottning Silvia om lördagens tillställning vid Solliden.  Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Prins Alexander, prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid Te Deum i samband med kronprinsessan Victorias 40-årsdag. Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅNPrins Alexander, prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid Te Deum i samband med kronprinsessan Victorias 40-årsdag. Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
Prins Alexander, prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid Te Deum i samband med kronprinsessan Victorias 40-årsdag. Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Silvias fråga om barnbarnen

Publicerad

Kungaparet är åter vid familjeparadiset Solliden efter en semester som kung Carl Gustaf kallar "jättetrevlig". 

Och snart får kungafamiljen tillskott – Carl Philip och Sofia väntar smått. 

– Hur många behöver man för att få ihop till ett fotbollslag? Det är på god väg! säger drottning Silvia.  

Efter ett par veckor utomlands är kung Carl Gustaf och drottning Silvia tillbaka i Sverige och familjens pärla Solliden. På lördagen deltog kungaparet vid prisceremoni för utställningen "Idéträdgårdar" som firar uppfinningsrikedom i trädgården. 

Tillställningen hade många besökare – vilket drottningen uppskattade. 

– Det var fantastiskt trevligt, många barn också. Vi hade Alpackor, kaniner och marsvin här och visade maskinerna här. Det är roligt, säger hon. 

Kungaparet deltog vid prisceremonin till utställningen "Idéträdgårdar" vid Solliden på lördagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

För kungaparets del har årets sommarledighet varit något kortare än vanligt – kronprinsessans firande och de uppdrag som följde kring det tog mer tid i anspråk än vanligt. 

Öland, Tyskland och Saint-Tropez

Men kungen och drottningen har hunnit med lite kvalitetstid – både med barn och barnbarn och på tu man hand. 

Kungaparet har bland annat besökt släkt och vänner i Tyskland och därtill hunnit gå på två olika konserter – ett nöje båda två uppskattar. Därefter bar det av till Saint-Tropez och Villa Mirage som kungen ärvde av prins Bertil 1997. Kungaparet passade bland annat på att ta en tur på Medelhavet med yachten "Polaris". 

När kungaparet träffade pressen vid Solliden på lördagen sammanfattade de sin sommar: 

– Det har varit jättefint. Det är härligt här på Solliden, säger drottning Silvia.

Kungafamiljen utanför Sollidens slott på Öland i mitten av juli.Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN KUNGAHUSET

Kungen instämmer:

– Det har varit lite olika varianter. Vi har varit i Tyskland, på konserter och så där. Vi har fått resa mycket. Det har varit trevligt, jättetrevligt, säger han. 

Snart kommer nästa barnbarn

Kanske längtar kungaparet efter hösten. Prins Carl-Philip och prinsessan Sofia väntas blir föräldrar igen – och kungaparet får ännu en knatte att glädjas åt. 

Hur känns det att snart få ännu ett barnbarn? 

– Ja… det är sex stycken. Hur många behöver man för att få ihop till ett fotbollslag? Det är på god väg! säger drottning Silvia. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.