Kina och president Xi Jinping vill inte förändra maktbalansen på koreanska halvön. Foto: LI GANG / AP/ TTKina och president Xi Jinping vill inte förändra maktbalansen på koreanska halvön. Foto: LI GANG / AP/ TT
Kina och president Xi Jinping vill inte förändra maktbalansen på koreanska halvön. Foto: LI GANG / AP/ TT
Donald Trump – här med utrikesminister Rex Tillerson – har hotat Nordkorea med "eld och vrede". Foto: ALEX BRANDON / AP/ TTDonald Trump – här med utrikesminister Rex Tillerson – har hotat Nordkorea med "eld och vrede". Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT
Donald Trump – här med utrikesminister Rex Tillerson – har hotat Nordkorea med "eld och vrede". Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT

Kina: Då kommer vi att stoppa USA

Publicerad

Donald Trump har tidigare försökt pressa Kina att ta ställning i den eskalerande Nordkorea-konflikten.

Nu svarar statligt ägda Global Times att Kina kommer hålla sig neutralt – så länge Nordkorea attackerar först.

Men om USA försöker störta Nordkorea kommer Kina att stoppa dem, skriver Global Times.

I natt talade Trump med Kinas president Xi Jinping om Nordkorea. Den kinesiska presidenten säger att USA måste undvika "ord och handlingar" som förvärrar situationen. 

Veckan har kantats av ett allt hårdare ordkrig mellan den amerikanska presidenten och den nordkoreanska diktatorn. I torsdags kom beskedet att Nordkorea är redo att anfalla den amerikanska militärbasen Guam – om bara några dagar.

Tidigare har Donald Trump uttryckt sin frustration över att supermakten Kina inte agerar mot grannen Nordkorea, som har Kina som viktig handelspartner. "De gör INGENTING för oss", twittrade presidenten frustrerat, samtidigt som USA och Japan enades om att vidta åtgärder mot diktaturen.

Trump har varit frustrerad över bristen på stöd från Kina mot Nordkorea. Foto: AHN YOUNG-JOON / AP/ TT

Nu får han svar på tal i kommunistpartiets tidning Global Times.

 

LÄS MER: Fiender i 60 år – allt du behöver veta om USA och Nordkorea

 

"Kina kommer stoppa amerikansk attack"

"Kina bör göra det tydligt att om Nordkorea avfyrar missiler som hotar amerikansk mark först, och USA svarar, kommer Kina hålla sig neutrala," skriver tidningen och fortsätter:

"Om USA och Sydkorea genomför attacker och försöker störta den nordkoreanska regimen och förändra det politiska mönstret på den koreanska halvön, kommer Kina att stoppa dem från det". 

USA och Sydkorea i gemensam övning. Om länderna försöker störta Kim Jong-Uns regim kommer Kina att stoppa dem, skriver kommunistpartiets tidning Global Times.Foto: AP/ TT

Anledningen, uppger tidningen, är att Kina inte vill förändra det nuvarande stabila tillstånd i regionen som gynnar dess intressen. 

Under natten mot lördag, svensk tid, hölls ett krissamtal mellan president Trump och hans kinesiska motsvarighet Xi Jinping. Xi manade då såväl Trump som Kim Jong-Un till återhållsamhet och varnade för vad det hårda tonläget kan leda till.

– Undvik ord och handlingar som bara förvärrar situationen på Koreahalvön, ska Xi Jinping ha sagt till Trump, enligt AFP. 

Enligt Reuters, som citerar Kinas statstelevision CCTV, ska den kinesiske ledaren vidare ha poängterat att det ligger både i USA:s och Kinas intressen att avlägsna kärnvapen från den koreanska halvön.

I ett uttalande från Vita huset sägs nu att både Trump och Xi Jingping uppmanar FN:s säkerhetsråd att anta en resolution angående situationen i Nordkorea.

 

LÄS MER: Mitt i krisen: USA drar igång jätteövningar

 

Kina skickade fartyg för att varna USA

Under veckan har USA även fortsatt utmana Kinas anspråk på det Sydkinesiska havet. 

Under torsdagen färdades den amerikanska jagaren USS John S. McCain 12 nautiska mil från en konstgjord kinesisk ö i det omstridda området. Enligt en källa till Reuters utnyttjades rätten att "navigera fritt" i vatten nära Spratlyöarna – en ögrupp som såväl Kina som Vietnam, Taiwan, Filippinerna, Malaysia och Brunei helt eller delvis gör anspråk på. 

USS John S. McCain färdades genom det omstridda området vid Spratlyöarna.Foto: NA SON NGUYEN / AP/ TT

Kina svarade snabbt genom att kalla övningen en "provokation", och skickade två örlogsfartyg för att varna det amerikanska fartyget.

– Kina motsätter sig den här typen av kraftuppvisningar och påtryckningar av amerikansk regional militarisering, säger kinesiska försvarsdepartementet i ett uttalande, rapporterar Reuters.

Det är den tredje aktionen av detta slag sedan Trump blev president, skriver Reuters. Operationerna är menade att visa att USA inte erkänner territoriella anspråk på området och USA har manat till internationellt stöd i att delta i aktionerna i det Sydkinesiska havet.

Foto: Helén Rasmusen
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag