Syriska flyktingar kommer iland på grekiska ön Lesbos efter en livsfarlig färd över Medelhavet. Foto: SANTI PALACIOS / AP APSyriska flyktingar kommer iland på grekiska ön Lesbos efter en livsfarlig färd över Medelhavet. Foto: SANTI PALACIOS / AP AP
Syriska flyktingar kommer iland på grekiska ön Lesbos efter en livsfarlig färd över Medelhavet. Foto: SANTI PALACIOS / AP AP
– Världen verkar ha blivit helt oförmögen att sluta fred, säger FN:s flyktingchef Filippo Grandi. Foto: MARTIAL TREZZINI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN– Världen verkar ha blivit helt oförmögen att sluta fred, säger FN:s flyktingchef Filippo Grandi. Foto: MARTIAL TREZZINI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
– Världen verkar ha blivit helt oförmögen att sluta fred, säger FN:s flyktingchef Filippo Grandi.  Foto: MARTIAL TREZZINI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett tillfälligt tältläger i staden Marj nära gränsen till Syrien. Foto: BILAL HUSSEIN / APEtt tillfälligt tältläger i staden Marj nära gränsen till Syrien. Foto: BILAL HUSSEIN / AP
Ett tillfälligt tältläger i staden Marj nära gränsen till Syrien.  Foto: BILAL HUSSEIN / AP

FN: 65 miljoner lever på flykt

Publicerad

Över 65 miljoner människor lever på flykt – världen över.

Det är en ökning med 300 000 personer från året före, enligt en ny rapport från FN. 

De flesta av flyktingarna kommer från Syrien.

Det är FN:s flyktingbyrå som rapporterar om att antalet människor som lever som flyktingar, asylsökande eller har fördrivits av sitt eget land fortsätter att öka. Enligt den nya rapporten beräknas hela 65,6 miljoner människor leva på flykt – det är till och med fler människor än det bor i Storbritannien – enligt BBC.

Beräkningen baseras på siffror för slutet av 2016 och visar på en ökning med runt 300 000 personer jämfört med samma tid året före, enligt FN:s siffror. 

Samtidigt är det ändå en minskning med åren 2014-2015 då antalet individer steg med hela fem miljoner. 

Det flesta av människorna lever på flykt, gör det i länder som är fattiga och har låg medelinkomst. 

Flest flyktingar kommer från Syrien

FN:s flyktingchef Filippo Grandi ser ökningen som ett stort misslyckande för den internationella diplomatin:

– Världen verkar ha blivit helt oförmögen att sluta fred, säger han. 

 

LÄS MER: EU-ledarna överens om plan för flyktingarna 

 

Från det hårt krigshärjade Sydsudan har det, exempelvis, kommit in 95 000 personer i Sudan bara i år, enligt FN-rapporten. 

– Hur ska jag kunna fråga länder med mycket mindre resurser i Afrika, Mellanöstern, och Asien, att ta in miljoner flyktingar när de rikare länderna vägrar att göra det? säger Filippo Grandi.

Det finns 65,6 miljoner fördrivna människor i världen - det är till och med fler människor än det bor i Storbritannien. 

Av dessa är: 

22,5 miljoner flyktingar

40,3 miljoner är förskjutna i sitt eget land

2,8 miljoner är asylsökande

Varifrån kommer flyktingarna främst ifrån?

Syrien: 5,5 miljoner *

Afghanistan: 2,5 miljoner

Sydsudan: 1,4 miljoner

Vilka tar emot flyktingarna?

Turkiet: 2,9 miljoner

Pakistan: 1,4 miljoner

Libanon: 1 miljon

Iran: 979 4000

Uganda: 940 800

Etiopien: 791 600

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag