USA:s president Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNUSA:s president Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNNordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fiender i 60 år – allt du behöver veta om USA och Nordkorea

Publicerad

Den mångåriga konflikten mellan Nordkorea och USA har trappats upp ytterligare. 

I tisdags lovade Donald Trump att bemöta Nordkoreas kärnvapenhot med ”eld och vrede”. 

Nu har Nordkorea varnat om att attackera USA:s flottbas Guam "när som helst". 

Här är allt du behöver veta om konflikten mellan USA och Nordkorea. 

Varför har Nordkorea och USA en så frostig relation? 

Den nuvarande konflikten grundar sig i Koreakriget. Efter andra världskrigets slut delade Sovjetunionen och USA upp den koreanska halvön mellan sig, genom att dra en linje på kartan. Sovjetunionen fick den norra delen, och USA den södra. 

1950 försökte Nordkorea ena landet genom att invadera Sydkorea. Efter tre års krigande och 1,2 miljoner döda, mynnade konflikten ut i ett vapenstillestånd. Tekniskt sett befinner sig därför Nordkorea och Sydkorea än i dag i krig med varandra.

Enligt Washington Post använder sig den nordkoreanska regimen av propaganda för att lära sina invånare att hata amerikaner. Redan som barn får nordkoreaner höra att USA är ute efter att skada dem, och man ser västmakten som ett militärt hot. 

 

LÄS MER: Kims svar på hotet: ”Vi anfaller Guam” 

De militära styrkorna i området.Foto: HELEN RASMUSEN

Har Nordkorea kärnvapen?

Ja. Enligt amerikansk underrättelsetjänst har Nordkorea utvecklat själva vapnet, men arbetar fortfarande för att missilerna ska klara färden till USA.  

Diktaturen har utvecklat kärnvapen under flera år, och i juli avfyrade de en raket som enligt experter ska ha kapacitet att nå USA:s fastland. Dessutom misstänks Nordkorea för att ha missiler som kan nå både Japan och Sydkorea. 

Utöver sina missilavfyringar, har Nordkorea utfört fem kärnvapentester. 

De senaste dagarnas upptrappning har uppstått efter rapporter om att Nordkorea nu har lyckats att bygga en litet kärnvapenladdning som går att fästa på en interkontinental raket.

 

LÄS MER: Donald Trump trappar upp ordkriget 

Vad gör resten av världen? 

FN:s säkerhetsråd har förstärkt sina sanktioner mot Nordkorea, efter att diktaturen brutit mot överenskommelsen att de inte ska fortsätta att testa missiller och atombomber. 

Detta är den åttonde sanktionen på elva år. 

Men trots omvärldens handlingsblockader, har Nordkorea – genom bland annat illegala metoder – lyckats kringgå sanktionerna, och har därför kunnat fortsätta att finansiera sitt vapenprogram. 

 

LÄS MER: USA: Nordkorea kan avfyra kärnvapen 

Nordkorea skjuter upp en interkontinental missil den 4 juli i år.Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Vad säger Donald Trump om Nordkorea? 

Några dagar innan Donald Trumps presidenttillträde lovade han att förhindra Nordkorea från att utveckla ett vapen som kunde nå USA:s fastland: ”Det kommer inte hända!”, twittrade han. I en tv-intervju i april beskrev han Nordkoreas diktator Kim Jong-Un som en ”smart grabb.” 

Nordkorea har sedan länge använd sig av hätsk retorik när de talat om omvärlden, och bland annat sagt att de ska förstöra Sydkoreas huvudstad Seoul i "ett hav av eld”. 

I tisdags uttalade sig Trump i liknande ordalag, när han hotade att bemöta Nordkoreas provokationer med ”eld och vrede”. 

Trumps uttalande har nu fått Nordkorea att rikta hotet mot den amerikanska flottbasen Guam.

Ön Guam, med runt 160 000 invånare, har länge varit en viktig bas för den amerikanska militären i Stillahavsområdet. Utöver lokalbefolkningen bor tusentals stationerade militärer med sina familjer på ön.

Enligt en talesperson för den nordkoreanska militären kan planen på att attackera ön genomföras "när som helst", efter ett beslut från den nordkoreanska diktatorn. 

Donald Trump har trappat upp ordkriget med Nordkorea.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Vilka befinner sig i riskzonen för en attack? 

Enligt New York Times är det osannolikt att USA och dess allierade skulle trappa upp den diplomatiska krisen med militära medel. En krigsmanöver skulle med största sannolikhet att provocera fram en aggressiv respons från Nordkorea.  

Nordkorea har tusentals artilleripjäser som står positionerade längst med gränsen mot Sydkorea. 

New York Times uppskattar även att 30 000 människor skulle förlora livet bara i en första attack från Nordkorea – och då har man inte tagit kärnvapen med i beräkningen.

Nordkoreas interkontinentala missiler tros kunna nå USA:s fastland.Foto: HELÉN RASMUSEN

Kommer det att bli krig mellan USA och Nordkorea?

Nej, sannolikt inte. Även om både Nordkorea och USA trappat upp sin retorik den senaste tiden, bedömer de flesta experter att risken för en väpnad konflikt är låg. Nordkoreas raket- och kärnvapentester ska i stället ses som att landet försöker förbättra sin förhandlingsposition gentemot USA och omvärlden, enligt The Guardian.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag