Stefan Ericsson, 42, dömdes under måndagen till tolv års fängelse för mord Foto: PolisenStefan Ericsson, 42, dömdes under måndagen till tolv års fängelse för mord Foto: Polisen
Stefan Ericsson, 42, dömdes under måndagen till tolv års fängelse för mord Foto: Polisen
En kvinna som var med i lägenheten under kvällen har i förhör berättat att stämningen mellan 42-åringen och den andre mannen blev "bufflig" och "grabbig". Foto: PolisenEn kvinna som var med i lägenheten under kvällen har i förhör berättat att stämningen mellan 42-åringen och den andre mannen blev "bufflig" och "grabbig". Foto: Polisen
En kvinna som var med i lägenheten under kvällen har i förhör berättat att stämningen mellan 42-åringen och den andre mannen blev "bufflig" och "grabbig". Foto: Polisen
I utredningen framgår det att ett skojbråk urartade – i dödligt våld. Foto: PolisenI utredningen framgår det att ett skojbråk urartade – i dödligt våld. Foto: Polisen
I utredningen framgår det att ett skojbråk urartade – i dödligt våld.  Foto: Polisen

Stefan Ericson döms till fängelse för mord

Publicerad

Stefan Ericson, 42, dömdes under måndagen till tolv års fängelse för mord i Midsommarkransen i södra Stockholm.

Offret var en bekant.

I utredningen framgår det att ett skojbråk urartade – i dödligt våld. 

I domen i Södertörns tingsrätt, framgår det:

Stefan Ericson har befunnit sig i en situation där han har haft rätt att utöva nödvärn, vilket ska beaktas som en förmildrande omständighet vid straffmätningen. I och med att hans misshandel av "NN" har gått så långt utöver vad som varit försvarligt i relation till det angrepp han varit utsatt för menar tingsrätten dock att den förmildrande effekten av nödvärnssituationen är begränsad."

Det står också:

"I och med att det rört sig om ett större antal knivhugg och "NN" har blivit knivhuggen på i vart fall två olika ställen i vardagsrummet kan den delen av händelseförloppet då Stefan Ericson knivhuggit honom inte ha varit helt kortvarigt. "NN" bör därför ha hunnit uppleva såväl stark smärta som dödsångest."

Tingsrätten skriver också att ytterligare en försvårande omständighet vid straffmätningen är att Stefan Ericson har återfallit i allvarlig våldsbrottslighet under den prövotid som följer en dom om skyddstillsyn från förra året.

42-åringen – en känd våldsman som dömts till fängelse vid åtta tillfällen tidigare – hade bjudit hem två av sina bekanta till sin bostad i Midsommarkransen i södra Stockholm. 

Vittne: "Blev grabbigt"

En kvinna som var med i lägenheten under kvällen har i förhör berättat att stämningen mellan Stefan Ericsson  och den andre mannen blev "bufflig" och "grabbig". De började skojbråka – men ganska snart gick skoj över i allvar. 

Efter att 42-åringen fick ett slag i ansiktet som spräckte läppen, blev det vilt tumult på golvet. I det skedet valde kvinnan att lämna lägenheten. Morgonen därpå fick hon ett meddelande av en annan vän, som uppgav att det som hänt var "fruktansvärt". Det visade sig att bråket slutat med att den 42-årige mannen huggit en bekant till döds 30 knivstick – och även krossat hans skalle. Han ska dessutom, innan han försvann från bostaden, ha fotograferat offret. 

Larmet kom in till polisen klockan 23.18 på kvällen. 

Då var 42-åringen på flykt.

Men den blev inte långvarig. 

42-åringen uppger i förhör att han grät och skrek när han berättade att det låg en död man i hans lägenhet.Foto: Polisen

Vittne: Han var helt blodig

Mannen greps på en busstation i södra Stockholm, då var var han kraftigt berusad. Provtagningen visade senare att han hade 1,53 promille alkohol i blodet. Han var också själv skadad, och hade bandagerat en blödande hand med en handduk.

– När han klev av såg jag att han var helt blodig, har ett vittne berättat för polisen. 

– Jag reagerade på att han såg ut som en riktig stökpelle, rakat huvud och såg ut som han fått någon snytning i ansiktet, säger ett annat vittne.

I en polisanteckning står det att läsa: "Vid kontroll av mannen uppträder han med väldigt skiftande humör och uppger spontant och delvis i affekt att det finns en avliden person i hans bostad."

I polisförhör har 42-åringen erkänt också att det var han som dödat den bekanta – men hävdat att det rörde sig om självförsvar:

– Jag vet till 100 procent att det inte var jag som började, det var han som gjorde det, berättar mannen i förhör.

Han har beskrivit bråket med den bekanta så här: "Det var en chock alltså" och "det var så jävla mycket blod."

Advokaten missnöjd med domen

En som inte är nöjd med måndagens tingsrättsdom, tolv års fängelse för mord, är 42-åringens försvarare, advokat Peter Mutvei:

– Jag är inte helt nöjd med domskälen. Tingsrätten har utgått från att det är Stefan Ericson som tar fram en kniv medan det mesta pekar på att det var den som avlider som gjorde det. Eftersom tingsrätten har utgått från det här med kniven så lägger de resonemanget att det var ett uppsåtligt mord. Då hamnar man i ett läge där min klient inte har rätt att försvara sig på det sätt som han då, enligt tingsrätten, har gjort om han själv hade plockat fram en kniv. 

Har du hunnit prata med honom efter domen?

– Nej, det har jag inte gjort. 

Var sitter han?

– Han sitter på häktet Hall. 

Stefan Ericson förekommer, enligt tingsrättsdomen, under 36 avsnitt i belastningsregistret. Den 28 februari 2016 dömdes han av Södertörns tingsrätt för grov misshandel, framkallande av fara för annan och narkotikabrott, ringa brott till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om fängelse i stället skulle ha valts som påföljd skulle fängelse ett år och sex månader ha dömts ut. 

Åklagaren Sara Malmhester har inte velat lämna någon kommentar i samband med att åtal väcktes. 

Relaterade ämnen
Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag