Under tiden i häktet misstänks Arbogakvinnan för givande av muta och hot mot tjänsteman. Foto: SVEN LINDWALLUnder tiden i häktet misstänks Arbogakvinnan för givande av muta och hot mot tjänsteman. Foto: SVEN LINDWALL
Under tiden i häktet misstänks Arbogakvinnan för givande av muta och hot mot tjänsteman. Foto: SVEN LINDWALL
Arbogakvinnan erbjöd en man 5 000 kronor för att smuggla ut ett brev till hennes son. Foto: SVEN LINDWALLArbogakvinnan erbjöd en man 5 000 kronor för att smuggla ut ett brev till hennes son. Foto: SVEN LINDWALL
Arbogakvinnan erbjöd en man 5 000 kronor för att smuggla ut ett brev till hennes son. Foto: SVEN LINDWALL
Sommarstugan utanför Arboga. Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSENSommarstugan utanför Arboga. Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN
Sommarstugan utanför Arboga. Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN

Arbogakvinnans maktspel i häktet

Publicerad

Inifrån häktet misstänks Arbogakvinnan Johanna Möller ha försökt styra sina anhöriga via hemliga meddelanden.

Till sin hjälp försökte hon ta häktespersonalen – och erbjöd en man 5 000 kronor för att smuggla ut ett brev till hennes son.

– Jag skulle testa och se om han, kunde muta honom. För ni hade ju sagt det till mig, det går ju alltid och muta en vakt, säger den 42-åriga kvinnan i polisförhör.

Rättegången mot den 42-åriga Arbogakvinnan Johanna Möller och hennes tidigare pojkvän Mohammad Rajabi går in i sitt slutskede. Under måndagen kommer åtalspunkterna mot 42-åringen som rör givande av muta och hot mot tjänsteman stå på dagordningen.

Brott som Möller misstänks ha begått under sin tid på häktet.

Det var i polisförhör som Arbogakvinnan ska ha hotat förhörsledarna efter att hon sagt:

– Jag hoppas att sjukhuset har köpt in extra rullstolar för det är många som kommer få sina knäskålar sönderslagna efter det här, säger Arbogakvinnan.

Hon tillägger sedan att alla som skadar henne råkar ut för någonting.

– Ska det sägas som ett hot eller, undrar förhörsledaren.

– Nehej, absolut inte. Jag skulle aldrig hota någon, säger Johanna Möller.

Smugglade ut brev

När hon senare konfronteras med att hon misstänks för hot mot tjänsteman säger hon:

– För det är inte ett hot, det är bara det att jag tycker det är olustigt att folk i min närhet har dött, folk i min närhet har blivit nerslagna. Så jag tycker det här känns lite larvigt, för jag trodde vi redde ut det där, så.

Under tiden på häktet misstänks också den 42-åriga Arbogakvinnan ha försökt styra sina anhöriga via lappar och brev. Ett brev ska hon ha lyckats smuggla ut till sin dotter – som bland annat handlat om skuldfrågan. Hon misstänks ha försökt få sina barn att ta på mig mordet i stället.

"Ni får en miljon. Jag menar allvar, jag orkar ej mer", skriver Johanna Möller på en lapp.

Arbogakvinnan erkänner att hon bett en vakt skicka ett brev åt henne.Foto: SVEN LINDWALL / SVEN LINDWALL

Brottet Arbogakvinnan erkänner

I sina försök att få ut meddelandena pratade hon med en häktesvakt - och erbjöd honom 5 000 kronor för att skicka ett brev till hennes son i 20-årsåldern. Ett brott som Johanna Möller erkänner. 

– Det var, jag hade inget brev ens en gång. Syftet var och kolla bara om han ville göra det, säger hon i polisförhör.

Enligt henne hade hon fått höra att det alltid gick att muta en vakt.

– Jag skulle testa och se om han, kunde muta honom. För ni hade ju sagt det till mig, det går ju alltid och muta en vakt, säger den 42-åriga kvinnan i polisförhör.

Rättegången dag för dag

Dag 1, 8/5:

Sakframställan kring drunkningsmordet

Åklagaren presenterade sakframställan gällande mordet på Aki Paasila, där Johanna Möller åtalas för mord genom drunkning. Mycket fokus hamnade på kvinnans ekonomi och polisprofessor Leif GW Persson var inte nådig i sin analys:

– Det är nog den tråkigaste öppning på ett ärende av den här digniteten som jag upplevt.

 

Dag 2, 9/5:

Förhör med den Möller om mordet på Aki Paasila och målsägandeförhör

 

Dag 3, 11/5:

Fortsatt förhör med 42-åringen

Den tredje rättegångsdagen var helt vikt åt förhör med Möller. Fokus låg på det misstänkta drunkningsmordet på hennes make Aki Paasila 2015. Flera gånger under dagen bröt Arbogakvinnan ut i tårar.

 

Dag 4, 15/5:

Vittnen om ”Omständigheterna kring Arbogakvinnan och Aki Paasilas relation” och ”Stämplingarna”

Under dagen hördes bland annat Aki Paasilas nya flickvän. Dessutom vittnade Möllers mamma och två av hennes döttrar. När hennes mamma och äldsta dotter skulle vittna var hon tvungen att lämna rättssalen, men hon var närvarande i salen när dottern i 20-årsåldern vittnade. Då vinkade Möller och dottern till varandra.

 

Dag 5, 17/5:

Vittnen om ”Livsförsäkringar” och ”Den 7-8 augusti 2015”

Bland annat hördes ett vittne från försäkringsbolaget IF som berättade hur de fattade misstankar mot Johanna Möller efter att hon försökt få ut livförsäkringen som tecknats över maken Aki Paasila. Också polis och brandmän som kom till sommarstugan där han hittades död hördes av rätten.

 

Dag 6, 19/5:

Reservdag

Bland annat Arbogakvinnans son hördes. Han är medmisstänkt - men inte åtalad - för mordet på Aki Paasila. I rätten ville han inte kommentera det han sagt i polisförhör, nämligen att mamman skulle ha bett honom att släppa en soffa på Aki Paasila. Han beskrev sin mamma som snäll och att hon bryr sig om andra.

 

Dag 7, 22/5:

Vittnen om ”Rättsmedicinska undersökningar” och ”Tiden efter den tidigare makens död”

Bland annat vittnade den distriktsläkare som kallades till platsen efter att Aki Paasila hittats död. Läkaren sa att han inte såg något konstigt på platsen men reagerade på Arbogakvinnans berättelse om att maken skulle åka ut och lägga fiskenät vid den tidpunkten och dessutom ensam. Dessutom vittnande Mohammad Rajabi under dagen och Arbogakvinnan placerades bakom honom så att de inte skulle kunna ha ögonkontakt.

 

Dag 8, 23/5:

Fortsatt vittnen om ”Tiden efter den tidigare makens död” och sakframställan kring grovt bedrägeri och urkundsförfalskning

Här hördes bland annat ett vittne som kopplas till Arbogakvinnans flyktingboende. Vittnet sa sig ha hört att Mohammad Rajabi berättade om hot som han mottagit från Arbogakvinnan i början av deras relation.

 

Dag 9, 24/5: 

Reservdag som inte utnyttjades.

 

Dag 10, 1/6:

Sakframställan gällande mordet på Göran och mordförsöket på Arbogakvinnans mamma. Bland annat berättade målsägandebiträde Susanna Cleve hur Arbogakvinnans mamma och systers liv sett ut efter mordet och hur de tvingats bo på hemliga adresser under utredningen.

Under dagen bryter Mohammad Rajabi ihop och ber mamman om förlåtelse.

 

Dag 11, 2/6:

Förhör med Mohammad Rajabi. Han erkänner brott, men menar att han är 21 år - inte 25 år som åklagarna påstår.

 

Dag 12, 5/6:

Forsatta förhör med Mohammad Rajabi. Bland annat frågas han ut av Arbogakvinnans försvarsadvokat Amanda Hikes. Under eftermiddagen inleds förhör med den 42-åriga kvinnan.

 

Dag 13, 8/6:

Förhören med Arbogakvinnan fortsätter. 

 

Dag 14, 9/6:

Reservdag som inte användes

 

Dag 15, 12/6:

Bland annat spelades vittnesförhöret med Arbogakvinnans minderåriga son upp. Där berättade han hur mamman varit borta under kvällen den tredje augusti förra året då mordet på Arbogakvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma ägde rum.

 

DAG 16, 13/6:

Vittnesförhör. Bland annat med polis- och ambulanspersonal.

 

Dag 17, 15/6:

Vittnesförhör

Bland annat Arbogakvinnans affärskompanjon hördes och berättade om hot-smsen hon fått från Arbogakvinnan. Dessutom hördes ytterligare kolleger till Arbogakvinnan som berättade hur de upptäckt blod i företagets bil efter mordet på Göran och mordförsöket på Arbogakvinnans mamma.

ARBOGAKVINNANS TÅRAR FÖR AKI, 11 maj

Flera gånger under rättegången har Arbogakvinnan brutit ihop i rättssalen. Den första gången var under rättegångens tredje dag, när hon pratade om maken Aki Paasila som hon misstänks ha mördat. Hon brast ut i tårar när hon berättade om deras liv ihop:

– Vi njöt av livet, säger Arbogakvinnan.

Men flera anhöriga till Aki Paasila vittnar i stället om att han var rädd för Arbogakvinnan. Dessutom hade han lämnat henne och träffat en ny kvinna. Men Arbogakvinnan menade att hon inte kände sig hotad av den nya relationen och när åklagaren läste upp sms från Aki Paasilas nya flickvän där det bland annat stod att hon älskade honom, svarade 42-åringen:

– Säger man att man älskar en person efter tre träffar så har man nog inte koll på sina känslor.

Och åklagaren Jessica Wenna försökte pressa 42-åringen om hon blivit upprörd för att ha blivit "brädad" av en annan kvinna - och misstänkte att motivet till mordet kunde vara att hon var avundsjuk över att Aki Paasila träffat en ny kvinna.

– Jag är inte en person som blir svartsjuk. Något som jag är en mästare på är att lämna dåliga förhållanden, svarade Arbogakvinnan.

DE ANHÖRIGAS AVSKY, 15 maj

Vid flera tillfällen har Arbogakvinnans anhöriga vittnat - och Arbogakvinnan har då tvingats lämna rummet och sätta sig i ett medlyssningsrum. Där har hon kunnat höra hur hennes mamma - som hon misstänks ha försökt mörda - berättade om sina känslor för den mordmisstänkta dottern

– Ja du, jag älskade min dotter, men jag kan aldrig, aldrig förlåta henne för vad hon gjort. Hon har tagit halva min familj, sa kvinnans mamma.

Arbogakvinnans dotter i 25-årsåldern har själv valt att vittna mot mamman, medan hennes syskon i 20-årsåldern tvingats vittna genom att de kallats som medmisstänkta. 

– Jag undrar hur sjuk min mamma är, säger dottern.

Hon berättar om sin ilska mot mamman och brotten hon misstänks ha begått.

– Just nu känner jag bara hat.

Dessutom berättade hon hur dåligt hon mått sedan attacken på hennes morföräldrar och sedan hennes mamma började misstänkas för dådet.

– Hur ska man må bra när ens mamma sitter i häktet misstänkt för att ha mördat sin exman, sin på sin egen pappa och mordförsök på sin mamma, undrade hon.

MOHAMMAD RAJABI BRYTER IHOP, 1 juni

I polisförhör har Mohammad Rajabi erkänt mord och mordförsök. Han säger att han gjorde det efter att Arbogakvinnan övertalat honom och att hon skjutsade honom till mordplatsen och gav honom en kniv. När Arbogakvinnans mamma berättade om attacken den tredje augusti bröt Mohammad Rajabi ihop. I tårar leddes han ut ifrån salen i Västmanlands tingsrätt.

Då vände sig Arbogakvinnans mamma direkt till dotterns tidigare pojkvän.

– Han kan titta på mig tycker jag, sa kvinnan och fortsatte:

– Säg förlåt.

Vid tidpunkten grät Mohammad kraftigt.

– Jag tycker att du ska berätta hela sanningen och inte förtiga nåt. Lovar du det? frågade hon.

Rajabi tittade på kvinnan han erkänt att han knivhögg. Han nickade flera gånger.

– För det har du inte sagt än, sa mamman strax innan Rajabi fördes ut av häktesvakter.

ARBOGAKVINNANS ORD OM PAPPAN, 5 juni

Arbogakvinnan nekar till mordförsöket på hennes mamma och mordet på hennes pappa. Hon har berättat om sina känslor för sina föräldrar och sagt att pappan var hennes stora idol.

– Den var väldigt, väldigt bra, säger Arbogakvinnan om relationen med sin pappa.

Relationen med mamman var mer komplicerad, enligt den 42-åriga kvinnan.

– Hon har aldrig älskat mig, säger Arbogakvinnan samtidigt som hon gråter.

När hon pressas om uppgifter hon lämnat i polisförhör som handlat om att hon ville köpa en pistol för skydd kommer åklagarna in på hur hon under samma polisförhör sagt att: "om någon skulle ha dödat min pappa så borde det ha varit jag och ingen annan”.

Hon förnekar dock att hon ville köpa pistolen för att skjuta sin pappa.

– Det var ett resonemang jag hade utifrån psykologi hur överjaget och underjaget spelar med varandra, att man aldrig kan veta vad man kan tänkas göra, säger Arbogakvinnan och tillägger:

– Och jag tyckte det att ingen annan skulle ha rätt att döda min pappa, utan jag, ingen galen afghan med knivar.

Och hon säger att om någon skulle ha dödat hennes pappa så skulle det vara hon.

– Och jag tyckte det att ingen annan skulle ha rätt att döda min pappa, utan jag, ingen galen afghan med knivar, säger 42-åringen.

ARBOGAKVINNANS NYA UPPGIFTER, 8 juni

I polisförhör har den 42-åriga Arbogakvinnan lämnat flera olika versioner om vad som egentligen hände kvällen den tredje augusti då hennes föräldrar attackerades i sin sommarstuga. De har innefattat alltifrån hennes barn, till att hon prostituerat sig till att hon var iväg för att köpa en pistol eller skulle köra pojkvännen Mohammad Rajabi till Katrineholm.

Nu har hon lämnat ytterligare en uppgift - och hävdar att vittnen och inköp kan binda henne till den.

Enligt Arbogakvinnan så åkte hon först till en mataffär för att handla. Men den var stängd. Då åkte hon till en ny affär för att handla - men den var också stängd. Tillslut åkte hon till en tredje, som var öppen.

När hon plockat ihop alla varorna och skulle betala upptäckte hon att hennes kort var borta - precis när hon lassat upp alla varorna på bandet.

– Så då fick jag lägga tillbaka varorna, säger Arbogakvinnan.

I stället fick alltså 42-åringen åka hem tomhänt.

– Då blev jag irriterad, säger Arbogakvinnan.

Därefter har hon suttit hemma med sin minderåriga son och tagit ett glas vin, påstår kvinnan. Till sonen ska hon dessutom ha sagt att hon varit i Katrineholm - för att hon inte orkade förklara att hon skulle åka och handla i stället eftersom han då skulle ha velat följa med.

– Min energi räcker inte till att förklara, säger 42-åringen på frågan om varför hon ljög för sonen.

Dessutom säger kvinnan att hon stannade och köpte en coca-cola på väg hem och att hon träffade en person som är bekant med en anhörig till henne där. Drickan ska hon ha betalat med kontanter och vittnets namn minns hon inte, men hon har nu beskrivit hur han ser ut för polisen.

Relaterade ämnen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag