Arbogakvinnan står åtalad för givande av muta efter att ha erbjudit en häktesvakt 5 000 kronor för att smuggla ut ett kuvert till hennes anhöriga. Foto: OLLE SPORRONG / EXPRESSEN EXPRESSENArbogakvinnan står åtalad för givande av muta efter att ha erbjudit en häktesvakt 5 000 kronor för att smuggla ut ett kuvert till hennes anhöriga. Foto: OLLE SPORRONG / EXPRESSEN EXPRESSEN
Arbogakvinnan står åtalad för givande av muta efter att ha erbjudit en häktesvakt 5 000 kronor för att smuggla ut ett kuvert till hennes anhöriga. Foto: OLLE SPORRONG / EXPRESSEN EXPRESSEN
På måndagen vittnade den kriminalvårdare som konfronterade Arbogakvinnan efter händelsen. Foto: SVEN LINDWALL / SVEN LINDWALLPå måndagen vittnade den kriminalvårdare som konfronterade Arbogakvinnan efter händelsen. Foto: SVEN LINDWALL / SVEN LINDWALL
På måndagen vittnade den kriminalvårdare som konfronterade Arbogakvinnan efter händelsen. Foto: SVEN LINDWALL / SVEN LINDWALL

Mamman skänker alla pengar till välgörenhet

Publicerad

Arbogakvinnan misstänks ha utfört mordattacken på sina föräldrar - för att ärva deras förmögenhet.

I måndagens rättegång berättade mamman att hon nu väljer att skänka bort miljonerna.

– Allt det här eländet har varit på grund av våra pengar, sa hon i rätten.

Den 42-åriga Arbogakvinnan står åtalad för två mord och ett mordförsök.

På måndagen berättade Arbogakvinnans mamma - som överlevde sommarstugeattacken med mer än 20 knivhugg i kroppen - att hon kommer att skänka bort större delen av sina pengar.

Tidigare under rättegången har Arbogakvinnan fått lämna rättssalen när mamman vittnat. Den här gången fick den mordmisstänkta 42-åringen vara kvar i salen och kunde på några meters avstånd se och höra mamman berätta.

– Allt det här eländet har varit på grund av våra pengar, sa hon och fortsatte:

– Nu ger jag bort allting jag har. Jag ska ha så att jag klarar mig till jag dör, men jag ska inte ha något överskott.

Arbogakvinnan visade inga större känsloyttringar. Hon följde mammans berättelse med blicken och lutade sig stundtals mot sin advokat Amanda Hikes för att meddela sina synpunkter.

Arbogakvinnans pappa Göran hade tidigare varit framgångsrik företagare och åklagarna har pekat på det mångmiljonarv som dottern hade fått om föräldrarna hade dött som ett tungt vägande mordmotiv.

Under tiden i häktet har Arbogakvinnan, förutom de två morden och mordförsöket, dessutom samlat på sig fler brottsmisstankar som hon nu åtalas för: Givande av muta och hot mot tjänsteman.

När rättegången nu går mot sitt slut avhandlas de mindre brotten.

På måndagsmorgonen vittnade de två polismän som Arbogakvinnan ska ha hotat. Polisförhöret från februari spelades upp för rättens åhörare:

– Jag hoppas att sjukhuset har köpt in extra rullstolar för det är många som kommer att få sina knäskålar sönderslagna, sa Arbogakvinnan i uppspelningen.

Arbogakvinnan själv menade att det inte alls rörde sig om något hot, utan att hon pratade i generella termer och om saker som hänt tidigare.

Arbogakvinnan fick kuvert med bilder på pappan

När åklagare Johan Fahlander pressade henne kom en alternativ förklaring till varför hon var upprörd på poliserna. Kort innan förhöret hade hon fått ett kuvert med bilder som visade hennes döda pappa. Bilder som är del i utredningen.

– A4-färgbilder på min döda sönderhuggna blodiga pappa liggandes i sin säng, sa Arbogakvinnan samtidigt som rösten brast för henne.

Åklagarna pekade även på att Arbogakvinnan vid upprepade tillfällen har försökt att få kontakt med anhöriga, trots att hon sitter häktad med restriktioner. Hon står åtalad för givande av muta efter att ha erbjudit en häktesvakt 5 000 kronor för att smuggla ut ett kuvert till hennes anhöriga.

 

LÄS MER: Arbogakvinnans maktspel i häktet 

 

Arbogakvinnan medger att hon har bett honom posta ett brev åt henne, men nekar till brott eftersom hon menar att hon bara ville "testa" om det gick. Enligt Arbogakvinnan var det polisen som uppmanade henne att försöka.

– Jag hade varken brev eller pengar så det var bara ett test, som polisen uppmanade mig att göra, sa hon i rätten.

Kriminalvårdaren vittnade i Arbogafallet

Vid en tidpunkt försökte Arbogakvinnan smuggla ut ett brev från häktet, genom att lägga det i ett annat kuvert adresserat till Försäkringskassan. Myndighetspost omfattas inte av samma rutingranskning, men brevet fastnade ändå i häktets kontroller.

På måndagen vittnade den kriminalvårdare som konfronterade Arbogakvinnan efter händelsen.

– Jag har jobbat i Kriminalvården i 16 år. Det är inte ofta man får rysningar nu för tiden. Men där och då fick jag rysningar eftersom hon var så oberörd. Det hände ingenting. Hon fortsatte tugga på sin macka, helt oberörd, sa kriminalvårdaren.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag