Luis Fonsi uppträdde i Globen i Stockholm under lördagskvällen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅNLuis Fonsi uppträdde i Globen i Stockholm under lördagskvällen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Luis Fonsi uppträdde i Globen i Stockholm under lördagskvällen.  Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Luis Fonsi. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅNLuis Fonsi. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Luis Fonsi.  Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så bra var Luis Fonsi i Globen

Publicerad

Jodå, Luis Fonsi är mer än bara “Despacito”.

Ändå är latinopop-stjärnan överlägset bäst när han i Globen flera gånger om lutar sig mot årtiondets hit.

En stor hit kan skapa en stjärna. En ännu större hit kan öppna dörrar.

Luis Fonsi var redan innan 2017 rullade i gång en väletablerad latinopop-star. Puertoricanen har under tvåtusentalet haft mängder med stora hits, vunnit latinska grammys och spelat på en Nobelpris-ceremoni. Det krävdes ändå en Justin Bieber-remix av “Despacito” för att öppna ytterligare en dörr för Fonsi, in till den del av världen som inte pratar spanska.

För även om publikkapaciteten för kvällen är rejält nedbantad och även om de flesta på plats verkar vara trogna gamla fans (och då många av chilenskt ursprung, upptäcker Fonsi), så är det ändå Globen vi är i. En arena som aldrig var aktuell innan den-där-låten.

 

Luis Fonsi är ingen one hit wonder

Fonsi är alltså ingen one hit wonder. Förutom två versioner av “Despacito” (en i mitten och en som avslutning) får vi ett tvärsnitt av Fonsis karriär so far. Det blir en förvirrad historia.

Sävliga danssteg i formation visar att Fonsi har pojkbandsgenren i ryggraden. Under en låt försöker han sig på otidsenlig dansbands-pop. Senare får vi supersmöriga ballader om hjärta och mer hjärta. Då och då testar han försiktiga reggaetonrytmer med fyra dansare på scen. Mest stillastående blir det när Fonsi förvandlas till en spansktalande Eros Ramazotti. En sorts sövande mogenrock som inte tar vägen någonstans klär ingen artist, helt oavsett språk.

Väl framme vid “Despacito” är det naturligt nog som om någon el-chockat samtliga inne i Globen. I Fonsis ögon tycker jag mig se en förvåning. Han har nog fortfarande inte fattat kraften i hitlåten som vägrar dö, som kan öppna dörrar och skapa en helt ny karriär.

Vilket nog är bra. För om monsterhiten kan ge Luis Fonsis karriär en musikalisk insulinspruta i hjärtat är mycket vunnet för framtiden.

 

KONSERT

Luis Fonsi

Globen, Stockholm

Publik 4 000.

Vem: 39-årig sångare från Puerto Rico som redan innan årets exempellösa framgångar med “Despacito” var en stjärna i den spansktalande delen av världen. Skivdebuterade 1998, var en gång i tiden med i samma pojkband som Joey Fatone (senare NSYNC).

Vad: Enda stoppet i Norden för Fonsi under årets “Love + Dance World tour”.

Låtlista

Tanto para nada

Corazón en la maleta

Nada es para siempre

Imagíname sin ti

Apaga la luz

Gritar

Llegaste tú

Kissing strangers

Por una mujer

Despacito

Llueve por dentro

Échame la culpa

Yo te propongo

Medley: La mentira/Claridad/No Te Cambio por Ninguna

No me doy por vencido

Aquí estoy yo

Despacito

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag