Gullan Bornemark. Foto: Mattias Ahlm/SVERIGES RADIO
Gullan Bornemark. Foto: Mattias Ahlm/SVERIGES RADIO

Gullan Bornemark gör en genomproffsig debut

Publicerad

Jag avskydde Gullan Bornemark som barn.

Kan andra ha haft samma aversion, som lett till att hon aldrig fått göra "Sommar"?

Nu gjorde hon genomproffsig debut året hon fyller 90.

 

En bit in i programmet hör jag alldeles tydligt varifrån min aversion kommer. Gullan Bornemarks barn sjöng med mamma, och det lätt så drillat och tillrättalagt. Det var ju 60-tal, barn skulle revoltera mot föräldrarna.

Men det är förstås skandal att hon inte fått göra "Sommar" tidigare. Hon har ju lång radioerfarenhet, är genommusikalisk, en legend, som många har ett förhållande till. Hade hon varit man hade hon varit ständigt återkommande.

Nu gjorde hon ett debutprogram med total närvarokänsla, genomarbetat i varenda detalj, musikaliskt och mänskligt.

Det tog, tacksamt nog i "Sommar"-formatet, avstamp i hennes kärlek till musik. Hon satt vid flygeln, sjöng och spelade när det passade in i berättelsen. Efter ett tag förlät jag henne de alltför käcka barnvisorna. Hon tycktes faktiskt ha hittat meningen med livet.

Gullan Bornemark framstod som en genuint lycklig människa. Eller kanske snarare en som förstått sig på att leva. Som 17-åring hittade hon mannen i sitt liv, maken Valter, som stöttade henne i vått och torrt. Hon kunde satsa fullt ut på sin karriär, med visor och musiklek för barn.

Men hon är ju bara några år yngre än Alice Babs, och hade swing och jazz i blodet. På senare år har hon utbildat sig till kyrkomusiker och skrivit psalmer. När hon talade om rymden, och döden, och fick sin barndom på 30-talet att komma alldeles nära, var hon som bäst. 

Gullan Bornemarks sommarprat i "Sommar i P1"

INLEDNINGEN

Sätter den lättsamma, elegant formulerade tonen direkt med stor auktoritet och behaglig röst. En gåta varför hon aldrig fått göra "Sommar"-program tidigare. 

 

KÄNSLORNA

Talar svalt och behärskat även om starka känslor, som sin stora kärlek till musik, och om det allra svåraste, systern Ingas och sonen Jörgens död.

 

SKRATTEN

Berättar ett par roliga historier om präster som inte är särskilt kul. Men en stilla humor genomsyrar både musik och tal, och gör det lätt att lyssna.

 

MUSIKEN 

Hon sitter vid flygeln och spelar och sjunger en hel del själv, fina inslag och bra radio. Tufft av en 89-åring att spela en låt som skojar med döden.

 

AVSLUTNINGEN

Tramsar loss med minnesramsor, och hyllar maken Valter, 90, "den sammanhållande starka kraften" som hon spelar tillsammans med varje dag. 

 

LÅTLISTAN

Var är Oskar (Gullan Bornemark), In the mood (Glenn Miller), Mozarts klarinettkvintett (Martin Fröst), Gå i solen (Gullan Bornemark), The little drummer boy (The King's Singers), Solstrålen (Dan och Signe Bornemark), Vinter och sommar (Gullan Bornemark), Bach Schüblerkoral (Anders Bondeman), All the things you are (Gullan Bornemark), Vägen till månen (Gullan Bornemark), Månstegen (Gullan Bornemark), När min tid är förbi (Swe-Danes), Sorgen och glädjen (Gullan Bornemark), Mista en vän (Gullan Bornemark), Dry bones (The Delta Rhythm Boys), Ramsor (Gullan Bornemark), Rosenkavaljervalsen (Gerard Schwarz & Seattles symfoniorkester).

 

 

SOMMAR I P1, i morgon, kl 13.00:

Lisa Langseth

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag