Charlotte Gainsbourg spelar nyfoman i filmen ”Nymphomaniac”.Charlotte Gainsbourg spelar nyfoman i filmen ”Nymphomaniac”.
Charlotte Gainsbourg spelar nyfoman i filmen ”Nymphomaniac”.
Regina Lund och Themba Tainton i ”Kärlekens språk”. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGRegina Lund och Themba Tainton i ”Kärlekens språk”. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Regina Lund och Themba Tainton i ”Kärlekens språk”.  Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Det heta filmsexet – som var på riktigt

Publicerad

Filmhistorien är fylld av fejkat sex. Men ibland duger inget annat än äkta vara. Här är filmerna där skådisarna har sex på riktigt.

"Dom kallar oss mods" (1968)

Stefan Jarls dokumentärfilm om Stockholmskillarna Kenta och Stoffe fick mycket uppmärksamhet när den visades på biograferna. Och extra gratisreklam fick filmen när klåfingriga Statens Biografbyrå ville klippa bort ett autentiskt samlag – men fick ge sig.

Kenta och Stoffe i ”Dom kallar oss mods”. Foto: OKÄND / FILMBOLAG

 

 

"Shortbus" (2006)

Regissören John Cameron Mitchell gjorde 2010 filmen "Rabbit hole" med världsstjärnan Nicole Kidman i huvudrollen. Fyra år tidigare slog hans film "Shortbus" ned som en bomb på filmfestivalen i Cannes med sina närgångna sexscener och autentiska orgasmer. Filmen fick även inviga Stockholms filmfestival.

– Det är svårt att dra gränsen mellan porr och min film, men jag ser den inte som pornografisk. Den har inte gjorts i syfte att upphetsa. Jag skildrar relationsproblem och sex är ett språk som alla förstår, sa Mitchell till Expressen.

För att göra det mer bekvämt för en av skådespelarna tog filmteamet vid en tagning av sig nakna. Och även John Cameron Mitchell hoppade in i en av gruppsexscenerna.

– Jag hade sex på riktigt. Jag ville bidra till tryggheten, förklarade han.

Även The Ark är med på ett hörn. Det svenska bandet har två låtar i filmens soundtrack – däribland Nationalteaterns "Kolla kolla".

 

John Cameron Mitchell var regissören bakom filmen ”Shortbus”.Foto: ANNA HÅLLAMS

 

"Love" (2015)

Inte nog med att fransk-argentinaren Gaspar Noés film innehåller autentiska samlag – de är i 3D också. Filmen gjorde förstås skandalsuccé i Cannes.

 

”Nymphomaniac” (2013)

I Lars von Triers film ”Nymphomaniac” ser sexscenerna helt äkta ut. Och huvudrollsinnehavaren Shia LaBeouf avslöjade före inspelningarna att alla scener skulle vara på riktigt. 

Senare har det dock visat sig att den danska filmskaparen använt avancerad teknik.

– Vi filmade skådespelarna som låtsades ha sex, och sedan fick "body doubles" ha sex på riktigt. Därefter sammanfogade vi digitalt de två inspelningarna. Ovanför midjan är det stjärnorna och under är det de andra, berättade producenten Louise Vesth under filmfestivalen i Cannes.

– Nej, det är inte äkta. Det är inte en riktig penis… de gjorde fejkvaginor och fejkpenisar och vi använde dem, har Stacy Martin, en annan av huvudrollsinnehavarna, sagt till Vice.

Även i von Triers "Antichrist" och "Idioterna" finns det inklippta sexscener.

 

Charlotte Gainsbourg spelar nyfoman i filmen ”Nymphomaniac”.

”The brown bunny” (2003)

Indiefilmen ”The brown bunny” är skriven, filmad, regisserad och klippt av Vincent Gallo, som för säkerhets skull också spelar huvudrollen.

Inte många har orkat se hela filmen – men en scen har blivit berömd. Det är när skådespelerskan Chloë Sevigny har oralsex med Gallo på ett motellrum.

Efteråt har hon försvarat den autentiska scenen:

– När du ser hela filmen blir scenen mer förståelig. Det är en konstnärlig film. Den borde visas på museer, det är som en Andy Warhol-film.

Ur filmen ”The brown bunny”. Foto: / FILMBOLAG

”Kärlekens språk” (2004)

När Regina Lund och Themba Tainton spelade in sina sexscener i upplysningsfilmen "Kärlekens språk" skickades hela teamet ut ur rummet.

– Det var bara vi och fotografen kvar. Och sen körde vi bara på. Det var skönt att regissören Anders Lennberg hade förtroende för oss i det läget, sa Regina Lund till Expressen inför premiären.

Föga förvånande började spekulationerna om att scenerna skulle vara äkta.

– Det ser väldigt autentiskt ut, men det är simulerat. Tror jag. Jag har inte vågat fråga, sa regissören Anders Lennberg.

 

Regina Lund och Themba Tainton i ”Kärlekens språk”. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

"9 songs" (2004)

Den brittiska regissören Michael Winterbottom har flera gånger tävlat om Guldpalmen i Cannes, och har gjort storfilmer med Angelina Jolie, Kate Hudson och Jessica Alba.

I "9 songs" är dock ingen av stjärnorna med, utan huvudrollen spelas av de mer okända Kieran O'Brian och Margo Stilley. I filmen får man se dem ha sex om och om igen – på riktigt.

– Det är bara sex. För mig var det bara scener som skulle spelas in, jag blev förvånad av hur naturligt det kändes, har O'Brien berättat.

"9 songs" blev känd som den mest vågade film som fått visas på vanliga biografer i Storbritannien. "Den ser ut som en porrfilm men känns som en kärlekshistoria", skrev tidningen Guardian uppskattande.

 

"Caligula" (1979)

Filmen om den galna romerska kejsarens dekadenta liv är späckat med kända och erkända skådisar – Malcolm McDowell, Helen Mirren, Peter O'Toole och John Gielgud – och den uppburna författaren Gore Vidal fick skriva manus.

När regissören Tinto Brass spelat in alla scener tog producenterna över – och klippte in hårdporrscener med andra skådisar.

 

"Intimacy" (2001)

Filmen med brittiska Oscarsvinnaren Mark Rylance och nyzeeländska Kerry Fox – som fick pris i Berlin för sin insats – hyllades av kritikerna. 

Även Kerry Fox pojkvän Alexander Linklater gillade filmen, trots den autentiska oralsexscenen mellan huvudrollsinnehavarna. I tidningen Guardian skrev han om hur det gick upp för honom att flickvännens sexscen skulle vara på riktigt – och om hur han gick på en förhandsvisning med en äldre kvinna som visade sig vara Kerry Fox mamma Margaret. Vad hon tyckte är dock oklart.

Kerry Fox slog igenom i Jane Campions "En ängel vid mitt bord".

Ur filmen ”Intimacy”. Foto: - / EPA DPA/STUDIO CANAL

 

"Little ashes" (2008)

"Twilight"-stjärnan Robert Pattinsons karriär höll på att få ett abrupt slut. För tyska magasinet Interview berättade han: 

– Jag beslutade mig för att sluta som skådis, det var när jag gjorde "Little ashes". Jag spelade Salvador Dalí och var tvungen att göra flera scener naken. Jag var också tvungen att onanera. Jag menar på riktigt. Mitt orgasmansikte är bevarat åt eftervärlden…

 

Robert Pattinson. Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag