Det ska inte vara obligatoriskt för svenska judar att distansera sig från Israel.Det ska inte vara obligatoriskt för svenska judar att distansera sig från Israel.
Det ska inte vara obligatoriskt för svenska judar att distansera sig från Israel.
Israeliska soldater i närheten av Tempelberget. Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNIsraeliska soldater i närheten av Tempelberget. Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Israeliska soldater i närheten av Tempelberget.  Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Naomi Abramowicz

Jag tänker inte be antisemiterna om ursäkt

Publicerad

Det spelar ingen roll vad som sker i Israel/Palestina-konflikten. Det finns inga ursäkter för antisemitism. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Som judinna och skribent får jag motta hatiska kommentarer på regelbunden basis. Det ingår nästan i arbetsbeskrivningen. 

Ibland blir jag imponerad över hur påhittiga de är, antisemiterna. De kan koppla sitt judehat till nästan vilket ämne som helst. En läsare hörde av sig efter att jag hade skrivit en ledare om en facklig konflikt involverande ett bageri i Göteborg. Vederbörande tyckte att jag skulle åka hem. Jag är född och uppvuxen i en av Stockholms finorter, så jag svarade med genuin nyfikenhet: Vart ska jag åka då, Djursholm? 

Sen finns det ämnen som garanterat leder till att inkorgen fylls med antisemitiska mejl. Så var fallet med min artikel om hur Svensk-palestinska centret i Helsingborg sprider klassiska judiska konspirationsteorier på sin Facebooksida (som numera har stängts ned) och anordnar manifestationer där människor skanderar antisemitiska slagord.  

I princip vartenda hatmejl handlade om Israels politik. Detta trots att jag inte hade skrivit ett dyft om Israel/Palestina-konflikten annat än att den väcker judehat till liv. Jag tog inte heller ställning för eller mot säkerhetskontrollerna på Tempelberget, som var orsaken till Svensk-Palestinska centrets demonstrationer. Ändå kom mejlen.  

Israels politik ingen ursäkt för antisemitism 

”Hur fan har ni mage, att förvänta er annat än hat, från det palestinier som lever i träldom, som ni judar skapat åt dem. Ni judar behandlade palestinierna, så som nazisterna behandlade er.”

”Enfaldigt att tala om hur judar utsätts för antisemitisk propaganda utan att andas ett ord om hur judar och israeler ser på Palestinier i allmänhet och araber i synnerhet. Enögt och fegt.”

”Det skulle dock kännas bättre att hålla med dig om jag visste att du är beredd att också kritisera Israels etniskt rensande och etniskt ’rena’ bosättarpolitik.”

Varför är det relevant att återge vad ett antal okända antisemiter tycker? För att de inte är ensamma. Åsikterna brukar förvisso uttryckas på ett mer förfinat sätt, men  judar har fått vänja sig vid att människor finner ursäkter för antisemitism när det gäller Israel/Palestina-konflikten. 

Så fort det hettar till i Mellanöstern sätter det i gång. Det kan ske på jobbet, i skolan och inte minst på nätet. Värst är det när åsikterna uttrycks av människor som faktiskt har ett inflytande över samhällsdebatten. För den som är skeptisk rekommenderar jag att läsa Svenska kommittén mot antisemitisms sammanställning om vad som sades och skrevs i samband med Gazakriget 2014.  

Israel/Palestina-konflikten aktiverar judehat 

Oavsett om åsikterna uttrycks av kända personer eller ej är innebörden oftast densamma: Antisemitism bortförklaras med hänvisning till vad som händer i Mellanöstern. Judar uppmanas att ta avstånd från Israel. 

Svenska judar hamnar alltså i den märkliga situationen att de måste förklara varför de inte förtjänar att hatas. En del väljer att distansera sig från Israel. De förklarar att de är svenskar, inte har röstat fram den israeliska regeringen och därmed inte har något med landet att göra. 

Så kan man självklart resonera. Alla judar känner inte frändskap med Israel och de flesta svenska judar har inte heller israeliskt medborgarskap. Men det är farligt om det blir obligatoriskt för judar att ta avstånd från Israel eller dess regering för att slippa hat. 

Det ska inte spela någon roll om du är jude från Israel eller Sverige – om du gillar Benjamin Netanyahu eller den israeliska vänstern. Den som utsätts för hat ska inte behöva ursäkta eller urskulda sig för att förtjäna sympati. 

 

Läs också:

Tala klarspråk om antisemitismen, Löfven  

Minnesmärken hjälper inte Sveriges judar  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag