Markus Rosenberg jublar vid avancemanget mot Salzburg 2015. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Markus Rosenberg jublar vid avancemanget mot Salzburg 2015. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mattias Larsson

"Malmö FF är FK Vardars lättaste lottning hittills"

Publicerad

En efter förutsättningarna svår lottning.

Med högst oväntade men väldigt gynnsamma förutsättningar för Malmö FF.

Det råder ingen tvekan – allt utom avancemang mot FK Vardar från Skopje i Makedonien är ett stort misslyckande för Malmö FF.

Malmö FF kunde fått irländska Dundalk som spelade Europa League-gruppspel i höstas, men sedan dess tappat fyra nyckelspelare och nu ligger tvåa i ligan, 18 poäng bakom Cork City.

Kanske hade det varit en tuffare lottning än det makedonska FK Vardar som MFF nu ställs mot.

Det finns saker som talar för att det är så.

Och några som talar mot.

Jag ska inte säga att man jublar i Skopje av att få möta Malmö FF i sin första kvalomgång till Champions League, men blickar man bakåt i historiken så har Vardar haft det rätt mycket värre.

De senaste fyra åren har FK Vardar kvalat till Champions League och åkt ur i andra kvalomgången (samma som man nu möter MFF i) mot i tur och ordning:

2012/2013 BATE Borisov, 2–3 (0–0 hemma och 2–3 borta) – som i dag har 29.475 poäng på Uefas rankingkoefficient. 

2013/2014 Steaua Bukarest, 1–5 (1–2 hemma och 0–3 borta – 35.370 rankingpoäng.

2014/2015 APOEL Nicosia, 1–1 (1–1 hemma och 0–0 borta) – 26.210 rankningpoäng.

2015/2016 Dinamo Zagreb 3–5 (1–2 hemma och 2–3 borta – 26.050 rankingpoäng.

Malmö FF hade vid dagens lottning 16.945 rankingpoäng och är alltså långt under FK Vardars fyra senaste "övermän" sett till rankingpoäng.

Ur det perspektivet är MFF den lättaste lottning FK Vardar har fått under sina fem raka år som makedonska mästare.

Och med tanke på att FK Vardar de senaste åren hotat både APOEL och Dinamo Zagreb (förlorade på bortamål mot APOEL och ledde med 2–1 borta mot Dinamo i returen och hade då sammanlagt 3–3 och förlängningsläge med 20 minuter kvar) och blivit starkare år för år så är det ett motstånd Malmö FF tar – och ska ta – på stort allvar.

FK Vardar vann ligan för femte året i rad, den här gången med 13 poäng och jämfört med de tre lag som MFF mött i sin första kvalmatch som regerande mästare på 10-talet (Torshamn från Färöarna, Zalgiris från Litauen och Ventspils från Lettland) så är FK Vardar ett rejält steg upp motståndsmässigt.

MFF:s tränare Magnus Pehrsson höll med om att lotten kunde fallit betydligt lättare (IFK Mariehamn eller något av de två lagen som går in i omgång ett vore exempelvis ett par nivåer mindre svårt).

Med det sagt.

Malmö FF är och ska vara jättefavorit.

MFF:s ekonomi och förutsättningar övertiger vida FK Vardars.

MFF har varit i ett Europa League-gruppspel och två Champions League-gruppspel under 10-talet.

Dessutom.

Och det är inget litet dessutom.

FK Vardar får inte möta Malmö FF på sin egen hemmaarena, nationalarenan Filip II i Skopje som tar drygt 32 500 åskådare, eftersom Uefas supercupfinal mellan Real Madrid och Manchester United ska spelas där, tre veckor efter att mötet med Malmö är planerat.

I stället måste Vardar och deras supportrar och de två timmarna och 15 milen till Strumica, närmre gränsen mot Grekland och Mladost Stadium med kapacitet på 6 500 åskådare.

Utöver det är FK Vardar mitt i sin försäsong medan Malmö FF är fullt upp i allsvenskt spel.

Som Markus Rosenberg sa:

– Vi är favoriter. Det ska vi vara i den här omgången.

MFF-kaptenen har helt rätt.

Och ska Malmö FF spela europeiskt gruppspel hösten 2017 är lag som FK Vardar lag som ska besegeras. Hur enkelt eller med hur mycket spelar ingen som helst roll.

Men de ska besegras.

Allt annat är ett misslyckande.

Min känsla?

Det här kan bli tufft. Riktigt tufft för Malmö FF som nog inte har tid att mjukstarta den här gången.

12 juli 19.00 sparkar det i gång på Swedbank stadion. Seger och hållen nolla och det ser bra ut för de regerande svenska mästarna.

 

LÄS MER: Så tar sig Malmö FF till Champions League

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag