Foto: TOMAS LEPRINCEFoto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Jonsson

Halmstad måste fylla hålet efter Haksabanovic

Publicerad

Den allsvenska bottenstriden kommer leva in i höstmörkret.

Där kommer klubbarnas agerande i det nyss stängda sommarfönstret få en avgörande roll.

För Halmstad gäller det att lyckas fylla tomrummet efter Sead Haksabanovic – och det snabbt.

Det svänger snabbt.

Efter 6–1 mot Jönköping förra helgen såg Halmstad ut att vara på väg upp ur den grop man satt sig i.

Cirka 35 miljoner kronor, två spelarförsäljningar och en vecka senare... 0–3 hemma mot Sirius efter en insats som öppnar för frågor.

Framför allt en.

Kan Halmstads BK fylla tomrummet efter Sead Haksabanovic?

HBK agerade redan innan Haksabanovic-försäljningen genom att släppa fyra spelare gratis för att värva Johan Oremo, Höskuldur Gunnlaugsson och Pontus Silwer. Efter affären med West Ham tog man även in Tryggvi Haraldsson.

HBK har fyra in och sex ut men har värvat spelare som är närmare startelvan än tre av de sex spelare man har tappat.

Det sistnämnda är förstås "good business".

Men klarar någon av de nya tillsammans med övriga laget att fylla tomrummet som uppstått?

 

Mot Sirius var svaret nej. Vare sig individuellt eller som kollektiv.

HBK saknade en spelare som kunde göra sin gubbe, stå för det oväntade, skapa oro och avgörande chanser.

Hur Halmstad lyckas med det under resten av hösten kan bli helt avgörande för om man spelar i allsvenskan nästa säsong eller superettan.

Men man är inte ensamma.

Klubbarnas agerande i sommarfönstret kommer spela en avgörande roll även för övriga fyra lag som är indragna i bottenstriden vill jag påstå.

Jumbon AFC har bytt ut flera spelare. Sundsvall har inte agerat alls medan Kalmar har värvat sex nya, bland annat Erton Fejzullahu och Jonathan Ring. Jönköping har nöjt sig med att hämta hem Fredrik Olsson från just Halmstad.

 

Kalmar åkte på ett rejält magplask mot Malmö men såg inledningsvis ut som ett helt annat Kalmar än under vårsäsongen och hade tre raka segrar innan det. KFF saknar naturligtvis Rasmus Elm men ser ut att vara på rätt väg om man kan skaka av sig MFF-förlusten.

AFC känns däremot som att de måste få jackpot på sina värvningar för att klara sig.

Sundsvall sliter med en tuff ekonomisk situation, men att inte agera alls i sommar kan bli kostsamt framöver.

Jönköping har fördelen av ett visst poängmässigt försprång, men måste visa något helt annat än man gjorde i Halmstad för en vecka sedan.

Då är vi tillbaka på HBK som inte har råd att tappa mark – och där det ligger ett tungt ansvar på Johan Oremo och hans fortsatta målproduktion.

Men medan den allsvenska guldstriden ser avgjord ut kan bottenstriden leva in i det sista.

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag