SVT:s sommarlovsscen i Scaniaparken i Malmö utsattes under söndagskvällen för en stenattack. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGSVT:s sommarlovsscen i Scaniaparken i Malmö utsattes under söndagskvällen för en stenattack. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
SVT:s sommarlovsscen i Scaniaparken i Malmö utsattes under söndagskvällen för en stenattack. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Lars Förstell, pressinformatör vid polisen i Malmö. Foto: ULRIKA BERGSTRÖM / POLISENLars Förstell, pressinformatör vid polisen i Malmö. Foto: ULRIKA BERGSTRÖM / POLISEN
Lars Förstell, pressinformatör vid polisen i Malmö.  Foto: ULRIKA BERGSTRÖM / POLISEN

Gänget kastade stenar mot SVT:s "Sommarlov"

Publicerad

Väktarna hade under kvällen avvisat gruppen från SVT:s sommarlovsscen i Scaniaparken i Malmö.

Men snart kom gänget tillbaka – beväpnade med stenar.

– De kastade sten mot väktaren, men även mot nyfikna barn som var och tittade på scenen. Därför är det polisanmält som framkallande av fara för annan, säger Lars Förstell, pressinformatör vid polisen till Lokaltidningen.

Varje vardagsmorgon sänds SVT:s sommarlov från scen i Scaniaparken i Västra hamnen i Malmö. Eftersom SVT inte har möjlighet att plocka in alla utrustning från scenen finns väktare på plats. 

Scenen lockar mängder av nyfikna barn som följer programmet på tv. Så var fallet i söndags. Men det fanns även en del äldre gäster på platsen.

Omkring 21-tiden märkte väktarna att en grupp personer i 20-årsåldern visade intresse för utrustningen på scenen. 

– Tolv personer i 20-årsåldern gick närmare och närmare scenen och visade intresse för den utrustning som fanns där, säger polisens pressinformatör Lars Förstell till lokaltidningen.

Nära att träffa barn

Gruppen avvisades av väktarna. Men snart märkte väktarna att gänget gömt sig i en buske i närheten. Plötsligt började det regna stenar mot scenen. 

Flera barn var nära att träffas.

– Det är därför det är rubricerat som framkallande av fara för annan, berättar Lars Förstell.

Enligt Anna-Maria Nildén, projektledare och säkerhetsansvarig för Sommarlov, fanns det barn i området. Men de befann sig cirka 30 meter från platsen och riskerade, enligt Nildén, inte att träffas av stenarna. 

"Jättetråkigt"

Stenarna kastades dock med stort kraft, enligt Anna-Maria Nildén.

– De upplevde att de kastade sten kraftigt och de hade inte velat bli träffade. Men de backade och gänget stack, säger Anna-Maria Nildén, till SVT Nyheter.

– Självklart är detta jättetråkigt. Sommarlov är ju så stort i barnens värld, säger Anna-Maria Nildén till SVT.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag