Ubåtstornet syns ovanför ytan under bärgningen. Foto: Peo MollerUbåtstornet syns ovanför ytan under bärgningen. Foto: Peo Moller
Ubåtstornet syns ovanför ytan under bärgningen. Foto: Peo Moller
Bärgningsarbetet påbörjades under lördagen. Foto: Peo MollerBärgningsarbetet påbörjades under lördagen. Foto: Peo Moller
Bärgningsarbetet påbörjades under lördagen. Foto: Peo Moller
Under lördagen påbörjades bärgningen av Peter Madsens egenbyggda ubåt. Foto: Peo MollerUnder lördagen påbörjades bärgningen av Peter Madsens egenbyggda ubåt. Foto: Peo Moller
Under lördagen påbörjades bärgningen av Peter Madsens egenbyggda ubåt. Foto: Peo Moller
Foto: Peo MollerFoto: Peo Moller
 Foto: Peo Moller
Peter Madsen. Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARKPeter Madsen. Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK
Peter Madsen. Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK

Misstänkte Peter Madsen häktas för Kim Walls död

Publicerad

KÖPENHAMN/MALMÖ. Peter Madsen häktas misstänkt för att ha bragt svenska journalisten Kim Wall, 30, om livet. 

Kim Wall försvann efter en färd i Peter Madsens egentillverkade ubåt som nu tagits upp från botten av polisen. Tidigare har det inte varit möjligt för polisen att se vad som finns i ubåten men den ska nu tömmas och senare undersökas. 

På lördagskvällen berättade advokaten Betina Hald Engmark om Madsens känslor bakom häktningsförhandlingens stängda dörrar.
– Så klart han är ledsen, säger Betina Hald Engmark.

Den danske forskaren Peter Madsen häktades under lördagen, misstänkt för att ha tagit den svenska journalisten Kim Walls liv. Hon har varit försvunnen sedan torsdagskvällen.

Tingsrätten i Köpenhamn beslutade att Peter Madsen ska häktas i 24 dagar till att börja med. Han misstänks för "oaktsam mansdrab" vilket enligt dansk strafflag innebär att man varit våldsam, men inte haft för avsikt att döda – nära rubriceringen för dråp, i Sverige.

Den första delen av häktningsförhandlingarna inleddes tidigt på lördagsmorgonen. Då steg Peter Madsen in i rättssalen iförd blåa joggingbyxor och en blå T-shirt med texten "Københavns fængelse" på baksidan. Han verkade uppenbart trött och tagen av situationen. Det första han gjorde när han satt sig var att vända blicken mot en tavla på väggen jämte honom som berättade stegen i en häktning.

Polis utanför häktningsförhandlingarna under lördagen.Foto: Fritz Schibli

Därefter läste åklagaren Louise Nielsen upp vad han är misstänkt för:

– Någon gång efter klockan 19 på en okänd plats och på ett sätt man inte vet har den misstänkte tagit livet av Kim Wall. 

 

LÄS MER: Kim Wall, 30, är försvunnen efter ubåtsdramat i Danmark

 

Peter Madsen gavs väldigt lite tid till att prata och hans advokat hade fortfarande inte anlänt till platsen, i stället var en biträdande advokat på plats. Åklagaren berättade att Peter Madsen hade önskat advokat Betina Hald Engmark och att det önskemålet skulle beviljas.

– Jag vill mycket, mycket gärna prata med henne, sa Peter Madsen då.

Efter att ha gått ut i ett enskilt rum och samtalat kort med den biträdande advokaten kom båda tillbaka och advokaten berättade att Peter Madsen anser sig oskyldig till det misstänkta brottet.

– Jag vill mycket gärna uttala mig, sa Peter Madsen, och syftade på att han önskade berätta sin version under andra delen av häktesförhandlingen.

Peter Madsen.Foto: / DEADLINE PRESS

Krävdes större sal

Den andra delen av häktningsförhandlingen inleddes under lördagseftermiddagen efter stora förseningar – många fler än väntat hade dykt upp till förhandlingarna. På plats fanns bland annat en stor samling journalister från både Danmark och Sverige. Dessutom ett tiotal åhörare, varav vissa verkade känna Peter Madsen privat och såg ut att vara mycket tagna av situationen. Även några av Madsens kolleger som Kvällsposten tidigare pratat med var på plats.

Peter Madsens humör verkade bättre vid eftermiddagsförhandlingen och han log stort mot en kvinna bland åhörarna. Annars lyssnade han uppmärksamt på vad åklagare och advokat hade att säga. Återigen lästes misstankarna upp.

Åklagare Louise Nielsen yrkade på att förhandlingen skulle ske innanför stängda dörrar – alltså utan insyn från offentligheten. Skälen uppgavs vara av hänsyn till Kim Walls familj. 

Madsen vill berätta

Många i förhandlingssalen protesterade – så även Peter Madsen. Enligt hans försvarsadvokat ville han berätta sin version med pressen närvarade. Flera danska journalister tog upp att de fortfarande finns många oklarheter kring fallet, och argumenterade för att förhandlingarna skulle hållas med öppna dörrar.

Svenska journalisten Kim Wall, 30 försvann efter en färd i Peter Madsens ubåt.Foto: TOM WALL / HELSINGBORGS DAGBLAD

Men trots protesterna beslutade Köpenhamns tingsrätt att häktningsförhandlingen skulle hållas innanför stängda dörrar. När alla reste sig för att gå verkade Peter Madsen göra en diskret slängkyss mot en kvinna bland åhörarna, samma som han hade lett mot.

Häktas för dråp

Senare kallades åhörarna åter in i rättssalen och Köpenhamns tingsrätt meddelande sitt beslut: Peter Madsen häktas.

Han häktas i 24 dagar till att börja med, sedan måste en omprövning ske där rätten återigen får ta ställning till huruvida bevisen är så pass starka att Peter Madsen ska vara fortsatt frihetsberövad.

– Var fjärde vecka kommer han ställas inför domare igen och de bestämmer om han ska släppas eller inte. Det behöver kontinuerligt finnas tillräckligt starka bevis för att han ska fortsätta vara frihetsberövad, säger David Bruth, Köpenhamspolisens ledningscentral.

Maxgränsen för att hålla en person frihetsberövad utan omprövning är 28 dagar i Danmark. Att Madsen döms till 24 beror på slumpmässiga omständigheter.

– Rätten har inte öppet på helger men vi öppnar den när vi behöver förstås, men när vi kan planera framåt så gör vi det så att slutdagen inte hamnar på en helg, säger David Bruth.

Advokaten: "Han är ledsen"

Eftersom häktningsförhandlingen hölls inför stängda dörrar är detaljerna kring tingsrättens beslut inte kända för allmänheten.

– Rätten finner att det är en begrundad misstanke att han har gjort sig skyldig till ett "oaktsamt mandrab" och han häktas därför. Men vi är fortfarande i ett läge med mycket lågt underlag för misstanke och det ska mycket till ännu för ett eventuellt åtal, om vi överhuvudtaget kommer så långt. Nu måste vi se vad polisens efterforskning visar framöver och utöver det kan jag inte kommentera, sa advokaten Betina Hald Engmark kortfattat direkt efter förhandlingen.

Men senare, på lördagskvällen, berättar hon mer öppet om Madsens känslor i rätten.

– Jag tror att alla som var i rätten i dag kunde se att han är väldigt påverkad av fallet. Så klart han är det, säger advokaten.

Är han ledsen?

– Så klart. Jag tror att alla kunde se det.

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark svarade på pressens frågor utanför tingsrätten.Foto: Fritz Schibli

Ville prata med pressen

Advokaten kunde inte säga vad det var som Peter Madsen ville berätta för pressen, men menar att det handlar om något som har med händelsen att göra.

– Han har uttalat sig om det rätten lagt fram, mer kan jag inte säga, säger Betina Hald Engmark.

Hur tänker han kring att han inte fick säga det han ville?

– Vi pratade inte om det efteråt. Det är sant att han inte hade haft något emot att prata med pressen, men han förstår också att polisen måste genomföra utredningen utan att bli störda.

Vet du varför han särskilt ville ha dig som advokat?

– Jag kan inte prata om det heller. Det är mellan mig och honom. Men självklart ville han ha mig för att jag är bra.

När nästa förhör med Peter Madsen, som ska sitta häktad i Köpenhamn, ska hållas är, enligt Betina Hald Engmark, oklart.

– Jag vet inte när han ska höras nästa gång. Det är ingenting som vi fått information om. Utredningen pågår och jag får inte prata med någon utomstående om det som sades bakom stängda dörrar.

Båten bogserades till Nordhavnen

Bärgningen av ubåten påbörjades på lördagsförmiddagen och bogserades under lördagen mot hamnen Nordhavnen i norra Köpenhamn. Vid 22-tiden på lördagskvällen anlände ubåten och arbetet med att få upp den ur vattnet påbörjades.

Båten kommer sedan delvis tömmas på vatten så att den kan tas upp på land, ett arbete som beräknas ta flera timmar eftersom det samtidigt ska säkras spår. När polisen bedömer det tekniskt möjligt kommer ubåten placeras i en stängd hall och där kommer det genomföras en ordentlig kriminalteknisk undersökning.

Det har fram tills nu varit omöjligt att se vad som finns i ubåten, enligt danska polisen.

Polisen söker fortfarande Kim Wall

Polisen räknar med att det praktiska arbetet med att bogsera ubåten och senare med den kriminaltekniska undersökningen kommer slutföras under lördagsnatten och söndagen.

Eftersom det hittills inte varit möjligt för polisen att genomsöka båten fortgår utredningen i flera olika riktningar – polisen genomför därför fortfarande sent sent under lördagen en sökinsats efter försvunna Kim Wall.

Polisen är under lördagen fortfarande intresserad av att prata med människor som har mer information om händelsen eller var Kim Wall kan tänkas vara. De är dessutom intresserade av vittnesmål från när hon eventuellt kan ha lämnat båten på torsdagskvällen vid 21-tiden. Polisen är även intresserad av att komma i kontakt med människor som har sett båten när den befann sig ovanför vattenytan.

Polisen vädjar i sitt pressmeddelande allmänheten att höra av sig med tips och påminner återigen om Kim Walls signalement:

Kim Wall är 30 år gammal, 160 cm lång, smalt byggd, rödbrunt hår, bruna ögon. Iklädd en orange blus med långa ärmar, svart-vit blommig kjol, strumpor och stickade tröjor.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen
Maja Strömberg
Maja Strömberg
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag