Peter Madsen framför sin ubåt Nautilus, i en video från Mediehuset Ingeniøren. Foto: Skärmdump / Mediehuset IngeniørenPeter Madsen framför sin ubåt Nautilus, i en video från Mediehuset Ingeniøren. Foto: Skärmdump / Mediehuset Ingeniøren
Peter Madsen framför sin ubåt Nautilus, i en video från Mediehuset Ingeniøren. Foto: Skärmdump / Mediehuset Ingeniøren
Peter Madsen byggde ubåten tillsammans med 24 medhjälpare. Foto: / DEADLINE PRESSPeter Madsen byggde ubåten tillsammans med 24 medhjälpare. Foto: / DEADLINE PRESS
Peter Madsen byggde ubåten tillsammans med 24 medhjälpare. Foto: / DEADLINE PRESS
Farkosten byggdes av ett gammalt torn från ett vindkraftverk. Foto: / DEADLINE PRESSFarkosten byggdes av ett gammalt torn från ett vindkraftverk. Foto: / DEADLINE PRESS
Farkosten byggdes av ett gammalt torn från ett vindkraftverk. Foto: / DEADLINE PRESS
Farkosten klarar ett djup på 470 meter. Foto: / DEADLINE PRESSFarkosten klarar ett djup på 470 meter. Foto: / DEADLINE PRESS
Farkosten klarar ett djup på 470 meter. Foto: / DEADLINE PRESS
Den svenska journalisten Kim Wall försvann i samband med en färd på ubåten Nautilus. Foto: TOM WALL /TT / TT NYHETSBYRÅNDen svenska journalisten Kim Wall försvann i samband med en färd på ubåten Nautilus. Foto: TOM WALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska journalisten Kim Wall försvann i samband med en färd på ubåten Nautilus. Foto: TOM WALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Allt du har velat veta om ubåten Nautilus

Publicerad

Vikt, kostnad och utrustning – här är alla detaljer du velat veta om Peter Madsens egenbyggda ubåt Nautilus UC3.

Den svenska journalisten Kim Wall misstänks ha försvunnit i samband med en resa på ubåten.

Peter Madsen sitter nu häktad, misstänkt för Kim Walls död.

Ubåten Nautilus UC3 är den danska forskaren Peter Madsens tredje egenbyggda båt. Hon sjösattes 3 maj 2008 i Köpenhamn. Det tog Madsen tre år att bygga ubåten och till sin hjälp hade han 24 medhjälpare.

Foto: ANDERS VALDSTED / AFP SCANPIX DENMARK

Nyteknik skriver att Nautilus kostade ungefär 1,8 miljoner svenska kronor att bygga och var vid byggtillfället den största egenbyggda ubåten i världen.

– Vi räknar med att segla en tur till Medelhavet om ett par år, sa Peter Madsen till Jyllands-Posten när båten precis hade blivit färdigbyggd.

Foto: Skärmdump / Kaos TV DK

Farkosten byggdes av ett gammalt torn från ett vindkraftverk. Åtta personer får plats i ubåten och den innehåller ett par sängar, en enkel toalett, och ett kök med kokplattor och ugn.

Foto: / DEADLINE PRESS

Ubåten kan vistas på ett djup på 470 meter, enligt Ingengøren. Den är utrustad med en speciell, elektrisk kompass.

I en video, uppladdad av Mediehuset Ingeniøren, förklarar Madsen om den elektroniska kompassen.Foto: Skärmdump / Mediehuset Ingeniøren
Foto: Skärmdump / Mediehuset Ingeniøren

Nautilus väger över 30 ton och är 18 meter lång, med en omkrets på tio meter.

Kaos TV DK har lagt upp en video på Nautilus, på sin Youtubekanal.Foto: Skärmdump / Kaos TV DK

Fartyget drivs av en diesel- och en elmotor. Huvuddieselmotorn är av modellen Kubota D3700, skriver Ingengøren.

Foto: Skärmdump / Kaos TV DK

Peter Madsen inspirerades av författaren Jules Verne, vars romaner handlade om Kapten Nemo och hans ubåt Nautilus.

Foto: Skärmdump / Kaos TV DK

Den 11 augusti sjönk fartyget, det tog ungefär 30 sekunder för det att förlisa.

Foto: / DEADLINE PRESS
Foto: / DEADLINE PRESS

Peter Madsen var ombord då fartyget sjönk och räddades från ubåten. När Madsen kom i land konstaterade polis att den svenska journalisten Kim Wall, som tidigare hade varit på båten, var försvunnen.

Foto: JACOB EHRBAHN / AP TT NYHETSBYRÅN

Lördagen den 12 augusti bogserades ubåten till hamnen i Köpenhamn. Den ska nu tömmas på vatten, för att vidare kunna utredas.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag