I de flesta allvarliga olyckorna i Sverige har barn hoppat upp på väggar och landat på asfalten utanför. Foto: Colourbox
I de flesta allvarliga olyckorna i Sverige har barn hoppat upp på väggar och landat på asfalten utanför. Foto: Colourbox

Hoppborgar kan vara dödsfällor för barnen

Publicerad

Omkring 200 barn skadas varje år i Sverige när de leker i hoppborgar, och utomlands har flera omkommit.

Nu varnar Konsumentverket för att risken är stor att även barn i Sverige kan förolyckas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Konsumentverket har drivit igenom ett nytt EU-krav om att det ska finnas stötdämpande underlag runt alla öppningar på hoppborgar.

Anna Strandberg vid Konsumentverket tror att okunskapen om säkerhet kring hoppborgar är stor, både inom branschen och hos föräldrar.

– Man tror det är väldigt säkert. Men det är ju stora krafter om vinden tar tag i det här och hoppborgen blåser iväg, vilket har inträffat i några fall – eller att hela borgen exploderar eller kollapsar med barn i. Då blir det en kvävningsrisk, säger hon till Ekot.

Allvarliga olyckor i hoppborgar där barn skadas

Den största bristen är enligt Konsumentverkets granskning brist på stötdämpande underlag runt borgen och att ingen övervakar barnens lek.

De flesta av de allvarliga olyckorna i Sverige har inträffat när barn har hoppat upp på väggar och landat på asfalten utanför.

– Just det här med skallfrakturer är väldigt allvarligt och skallskador kan ge men för livet och även dödsfall, säger Anna Strandberg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen