Ska du hyra bil utomlands? Se till att alla skador finns dokumenterade i kontraktet – så du inte krävs på betalning för redan existerande skador. Och var noggrann när du ser över bilen. Foto: Colourbox
Ska du hyra bil utomlands? Se till att alla skador finns dokumenterade i kontraktet – så du inte krävs på betalning för redan existerande skador. Och var noggrann när du ser över bilen. Foto: Colourbox

Biluthyrarnas bluff – så blåser de turister

Publicerad

Ska du hyra bil utomlands?

Då finns en hel del att se upp med – bland annat oseriösa biluthyrare som kräver pengar för påstådda skador i efterhand.

– Det finns mycket att tänka på, många fällor, säger Karl von Schoultz på Motormännen.

Att hyra bil utomlands är inte alltid en dans på rosor.

Nu varnar Motormännen för biluthyrare som kräver betalning i efterhand – för skador som kanske inte finns eller som var där redan innan. Har du redan åkt hem kan det vara svårt att säga emot och pengarna dras från ditt kontokort.

– Det är inte ovanligt. Det hör till de saker man ska vara observant på när man hyr bil, säger Karl von Schoultz, resespecialist på Motormännen.

 

Be alltid om kvitto på att bilen har lämnats tillbaka utan nya skador.Foto: Shutterstock

 

Vid biluthyrning utomlands – var vaksam

Rådet är enkelt:

Be om kvitto på att bilen har lämnats tillbaka utan nya skador.

På Motormännen får personalen många frågor om att hyra bil utomlands. Oftast är det tryggt och går smidigt – men det gäller att vara vaksam. Oavsett vem det är: en internationellt känd märkesuthyrare eller en mindre inhemsk biluthyrare.

– Många av de kända märkesuthyrarna har sålt ut rätten att använda varumärket till franchisetagare och det finns alltid de som är mindre noggranna eller nonchalanta mot sina kunder, säger Karl von Schoultz.

 

LÄS MER: Din bil kan dra 50 procent mer bränsle än tillverkaren påstår 

 

Han fortsätter:

– Det finns alla sorter. Det finns uthyrare som har bestämt sig för att verka i en gråzon eller som nästan uppmanar sina anställda att försöka blåsa kunderna, även om de inte uttrycker sig just så.

Motormännens råd

Som kund är det svårt att veta – eftersom personalen i regel är väldigt trevlig när det är dags att hämta ut bilen. Det är efteråt problemen kan uppstå.

Motormännen har därför tre konkreta råd:

Var påläst och läs bokningsbekräftelsen noga.

– Så att man förstår innebörden av vad man har betalat för och vad som ingår. Ha järnkoll på det och om det är något du inte förstår: tveka inte att ringa eller mejla och fråga.

Fundera över självriskelimineringen – i förväg.

Självriskelimineringen är en extra försäkring, som sänker din självrisk till noll om något skulle inträffa. Taket för självrisken kan vara högt – men självriskelimineringen är ofta dyr. Biluthyrarna brukar fråga om denna så har svaret klart i förväg, annars är det lätt att säga ja för att man tror att det är något man behöver.

"Syna bilen noga"

– Tycker man själv eller ens resesällskap att det känns jättenervöst att köra en bil med en självrisk på 15 000 kronor kan det vara värt att tacka ja till en självriskeliminering. Men den kostar så pass mycket extra så det är tveksamt om den är värd pengarna, säger Karl von Schoultz.

 

LÄS MER: Rekordbillig bensin väntar i sommar 

 

Kontrollera bilen för eventuella skador

– Man ska syna bilen väldigt noga när man hämtar ut den. Inte bara gå runt bilen och flacka med blicken utan leta nästan med förstoringsglas efter repor och stenskott och andra skador.

Upptäcker du en skada: säg till uthyraren och se till att få den noterad på kontraktet. Fotografera gärna. Annars finns risken att oseriösa uthyrare kräver dig på pengar för skador som redan finns.

 

Att tänka på när du hyr bil utomlands

Boka gärna i förväg för att få bästa priset.

Tänk på att flera tillval kostar extra, exempelvis om ni är två som ska köra bilen eller om ni vill hämta upp den på ett ställe och lämna på ett annat. Fundera på vilka tillval ni verkligen behöver – och kolla upp vad de kostar.

Var medveten om att det är skillnad på att hyra bil direkt från en biluthyrare och att gå via en hyrbilsförmedlare, till exempelvis när du bokar hyrbil samtidigt som du betalar dina flygbiljetter. Går något fel kan det bli så att du bollas mellan biluthyraren och förmedlaren.

Se över hur bilhyran beräknas. Om du har fri körsträcka eller om du betalar per körd kilometer.

Lämna tillbaka bilen i tid för att inte debiteras för ett extra dygn.

Se över försäkringar, vilka som ingår och vad de täcker. 

Om bilen krånglar ska hyrfirman ordna ersättningsbil eller se till att felet repareras.

Kolla vad som gäller i det aktuella landet. Villkor, extra avgifter som skatter osv.

Innan du kör: kontrollera bensinmätaren. Lämna tillbaka bilen fulltankad om ni inte har kommit överens om annat.

Fler tips finns på Motormännens hemsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen